Şefii de instituţii publice din Moldova sunt vizaţi în peste 60% din dosarele penale de corupţie intentate în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de 60% din cauzele penale de corupţie intentate în acest an au fost pornite în privinţa conducătorilor instituţiilor publice de diferit rang.

Directorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Viorel Chetraru, a declarat, în cadrul Conferinţei Naţionale Anticorupţie, că fenomenul corupţiei este prezent practic în toate domenii de activitate, transmite IPN.

„Cazurile care au vizat funcţionari de rang înalt au creat emoţii în opinia publică deoarece până acum prezenţa unor astfel de persoane era un lucru neobişnuit. Astăzi avem mai mulţi funcţionari de rang înalt trimişi în judecată sau în faza finală a procesului penal, iar societatea aşteaptă o judecată corectă a acestor dosare”, a menţionat directorul CNA.

Viorel Chetraru a mai spus că Republica Moldova este privită ca un stat puternic afectat de fenomenul corupţiei. Ţara este încă departe de obiectivul de a avea mecanisme suficient de eficiente ca să blocheze actele de corupţie încă din faza de intenţie. „Pentru acest lucru este nevoie să  oferim încă multe exemple în societate în ceea ce priveşte sancţionarea celor care comit acte de corupţie”, a menţionat directorul CNA. Viorel Chetraru a subliniat că nu se doreşte să fie umplute puşcăriile cu funcţionari, poliţişti sau judecători, ci ca indivizii corupţi să nu se mai regăsească vreodată în sistemul public.

Prezent la eveniment, premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat că, dacă nu vor fi eliminate focarele de corupţie din toate instituţiile, se va pune în pericol modernizarea ţării şi procesul de integrare în UE. „A venit timpul unor măsuri mult mai insistente, cu mai mare coerenţă şi rezultate importante. Astfel, vom putea asigura un viitor mult mai stabil. Oamenii niciodată nu se vor simţi protejaţi într-o ţară dominată de corupţie, nu vor avea o viaţă decentă, educaţie, sistem de ocrotire a sănătăţii. Oamenii nu vor avea venituri după merite şi competenţă într-o ţară unde există mită şi nepotism”, a spus premierul.

Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a spus că în ultimii 20 de ani au fost multe schimbări în Republica Moldova, dar acestea nu au dus întotdeauna la o democraţie transparentă. Oficialul european a menţionat că acest flagel trebuie să fie combătut pentru ca Acordul de Asociere, parafat la Vilnius, să poată fi implementat. Pirkka Tapiola a subliniat că pentru eliminarea corupţiei este nevoie de voinţă politică, deoarece corupţia la nivel înalt aduce pierderi enorme ţării.

Conferinţa a fost organizată de către CNA, cu ocazia Zilei internaţionale de luptă împotriva corupţiei, stabilită prin Rezoluţia Organizaţiei Naţiunilor Unite din 9 decembrie 2003. De la începutul anului au fost intentate în jur de 400 de cazuri de corupţie.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite