Şedinţa CSJ în cazul judecătoarei Manole, amânată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă de Justiţie urma să examineze vineri, 4 august, contestaţia împotriva hotărârii Consiliului Suprem al Magistraturii prin care, în baza avizelor Serviciului de Informaţii şi Securitate, judecătoarea Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole a fost declarată incompatibilă cu funcţia de magistrat.

În cadrul procesului, apărarea Domnicăi Manole a înaintat excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor ce se referă la judecători din Legea cu privire la verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţiile publice. Şedinţa s-a amânat pentru data de 10 august. În faţa sediului CSJ s-a adunat un grup de manifestanţi, care şi-au exprimat susţinerea pentru Domnica Manole, transmite IPN.

Domnica Manole a declarat că din motive neclare CSJ a luat o pauză pentru a examina temeinicia excepţiei de neconstituţionalitate, deşi într-o hotărâre a Curţii Constituţionale se spune foarte clar că asupra excepţiei de neconstituţionalitate se poate expune doar Curtea Constituţională.  

Magistrata consideră că verificarea judecătorilor de către SIS, care este un organ executiv, este o metodă de intimidare a judecătorilor şi de influenţă a judecătorilor, astfel încât judecători incomozi să fie eliminaţi din sistem. În opinia sa, prevederile acestei legi în privinţa judecătorilor contravin standardelor internaţionale de independenţă a judecătorilor, contravine principiului de constituţional de separare a puterilor în stat şi contravin principiului prezumţiei nevinovăţiei a judecătorilor, deoarece în cadrul acestei verificări, magistraţii sunt lipsiţi de posibilitatea de a-şi susţine o apărare efectivă.

„În continuare îmi susţin poziţia că hotărârea CSM, adoptată la data de 4 iulie, privind incompatibilitatea şi eliberarea judecătorului din funcţie, este una ilegală. Este un abuz de drept comis de către Consiliul Superior al Magistraturii, iar decretul care a fost emis de către preşedintele ţării Dodon şi publicat în Monitorul Oficial, îmi încalcă în modul cel mai flagrant dreptul la un recurs efectiv. Cunoscând faptul că pe rolul Curţii Supreme de Justiţiei se află contestaţia noastră de anulare a hotărârii CSM, preşedintele, într-un mod neclar, a emis acest decret înainte de timp”, a menţionat Domnica Manole.

În luna aprilie a anului trecut, Domnica Manole a emis o hotărâre prin care Comisia Electorală Centrală a fost impusă să desfăşoare referendumul constituţional iniţiat de către Platforma „DA”. Adresarea la CSM pentru cercetarea judecătoarei a fost înaintată drept urmare a deciziei Curţii Supreme de Justiţie prin care s-a constatat caracterul vădit ilegal al hotărârii emise de judecătoare şi a sesizării preşedintelui CEC de atunci, Iurie Ciocan, prin care se solicita tragerea la răspundere penală a acesteia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite