Rusia renunţă la CEDO pentru a putea intercepta convorbirile telefonice şi electronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CEDO a stabilit că sistemul de supraveghere rusesc SORM care interceptează convorbirile telefonice şi electronice nu respectă cerinţele legale şi contravine normelor democratice. Drept răspuns, Vladimir Putin a promulgat o lege prin care oferă Curţii Constituţionale ruseşti dreptul de a anula deciziile CEDO.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis în unanimitate săptămâna trecută că practicile de supraveghere electronică în Rusia încalcă doctrina regională privind drepturile omului.

CEDO a stabilit pe 4 decembrie 2015, într-un caz iniţiat de apărătorul drepturilor omului Roman Zaharov, că Federaţia Rusă a încălcat articolul 8 (dreptul la respectul pentru viaţa privată şi corespondenţă) a Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, permiţând serviciului de securitate să intercepteze convorbirile telefonice fără a avea nevoie de o permisiune din partea instanţei judiciare.

Potrivit noii politici adoptate de Putin pe 15 decembrie, Curtea Constituţională are oficial supremaţie peste hotărârile emise de curţile internaţionale pentru drepturile omului. În cazul în care va exista un conflict între CEDO şi Curtea Constituţională pe marginea unei decizii, Curtea rusească va vea indubitabil câştig de cauză.

 Roman Zaharov, directorul unui centru regional a Fundaţiei Glasnosti, a cărui misiune este de a proteja libertatea de exprimare în Rusia, a susţinut că i-au fost încălate drepturile fundamentale atunci când autorităţile, prin intermediul Sistemului de investigaţii operative – 2, i-a interceptat convorbirile telefonice.   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite