RISE Project a fost premiat în Danemarca pentru o investigaţie asupra unei bănci din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect transfrontalier de investigaţie coordonat de la Bucureşti de jurnaliştii RISE Project a primit premiul special al juriului la European Press Prizes. Premiul a fost decernat în Copenhaga (Danemarca), iar printre câştigătorii de la alte categorii s-au numărat jurnalişti de la The Guardian, El Pais şi Novaya Gazeta.

De asemenea, în rândurile finaliştilor premiilor europene, echivalentul premiilor Pulitzer din Statele Unite ale Americii, s-au aflat International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), Le Monde (Franţa), Aftenposten (Norvegia), BBC, Cumhuriyet (Turcia), agenţia de ştiri Reuters şi alţii.

RISE Project a muncit, în cadrul Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), împreună cu jurnalişti din Republica Moldova - RISE Moldova, Rusia, Marea Britanie, Letonia şi Bosnia-Herţegovina la investigaţia “Laundromatul Rusesc”, care a dezvăluit, în a doua parte a anului trecut, o uriaşă operaţiune de spălare de bani condusă de la Moscova. Este vorba de suma de 20 de miliarde de dolari care a fost transferată ilegal din Rusia în Uniunea Europeană prin intermediul unei bănci de la Chişinău. Masivele mişcări de bani negri au generat corupţie pe teritoriul mai multor ţări între care şi în Republica Moldova unde schema de spălare a banilor a angrenat judecători, poliţişti şi bancheri corupţi. Jurnaliştii RISE au descoperit că unele dintre băncile ruseşti implicate în operaţiune au fost conduse de către Igor Putin, vărul preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

Investigaţia RISE Project a declanşat anchete oficiale în Marea Britanie, Republica Moldova şi Letonia.

Jurnaliştii RISE Project au dedicat acest premiu colegei din Azerbaijan Khadija Ismayilova, arestată la Baku drept reacţie la investigaţiile sale care au dezvăluit numeroase afaceri ilegale ale familie preşedintelui azer. 

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite