REVISTA PRESEI REGIONALE „Să ne ferim de…„malaria de import”
0În anul 2011, în Republica Moldova au fost înregistrate 13 cazuri de malarie, dintre care două au fost depistate în raionul Soroca. Nina Osadiuc, medic din oraşul Soroca,recomandă persoanelor care pleacă în ţările epidemice la malarie să-şi administreze preparate antimalarice cu două săptămâni înainte de plecare şi 4-6 săptămâni după părăsirea zonei epidemice.
Medicul afirmă că ţările cu un grad înalt de îmbolnăviri de malarie sunt cele din Africa, informează Observatorul de Nord.
„Actorul Mihai Volontir, medaliat cu aur"
La 26 aprilie curent, actorul Mihai Volontir a fost decorat cu medalia de aur „Pentru Creativitate" în cadrul Zilei Internaţionale pentru Proprietate Intelectuală. Distincţia i-a fost acordată de Lilia Bolocan, director al Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova. Aceeaşi distincţie a primit în această zi şi Spiridon Vangheli, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori pentru copii din ţară, scrie esp.md.
„Unghenenii au cucerit o treime din medalii"
Sportivii moldoveni au adus mai multe medalii de la Campionatul Mondial de jiu-jitsu, desfăşurat recent în oraşul Antalya, Turcia: 16 medalii de aur, argint şi bronz. O treime din aceste medalii - două de argint şi trei de bronz au fost cucerite de ungheneni - fraţii Ion şi Ilie Mămăligă. Mama sportivilor, Eugenia Mămăligă, se mândreşte cu feciorii ei şi spune că în palmaresul tinerilor sunt mai multe medalii de aur obţinute la campionatele naţionale. La competiţiile din Turcia au participat 500 de sportivi din 25 de ţări, informează unghiul.info.md.
„Hânceştiul este raionul cu cele mai multe pământuri pârloagă "
Potrivit datelor preliminare oferite de Recensământul General Agricol, cele mai multe terenuri cu destinaţie agricolă abandonate sunt în raionul Hânceşti, cca 18.000 de hectare de terenuri agricole sunt lăsate pârloagă. La celălalt pol, cu cele mai puţine terenuri agricole nevalorificate este raionul Donduşeni, unde au fost înregistrate doar 650 de hectare abandonate. Din totalul de peste 2 milioane de hectare de terenuri agricole recenzate în anul 2010, pe teritoriul întregii ţări, aproape 250.000 sunt nevalorificate. Oficialii de la Ministerul Agriculturii estimează că, anual, Moldova pierde o producţie agricolă echivalentă cu 1 milion de tone de cereale, din cauza numărului mare de terenuri nelucrate, potrivit ziarului Gazeta de Sud.