Restricții dure în Transnistria: Troleibuzele circulă doar la orele de vârf, iar apa caldă este limitată

0
Publicat:

De astăzi, în regiunea transnistreană, troleibuzele circulă numai în orele de vârf, iar apa caldă este livrată doar dimineața şi seara, câte trei ore.

Restricții dure în regiunea transnistreană, în contextul stării de urgență economică FOTO Arhivă
Restricții dure în regiunea transnistreană, în contextul stării de urgență economică FOTO Arhivă

Pretinsul ministru al Economiei din stânga Nistrului, Serghei Obolonik, a declarat că deciziile sunt inevitabile, după ce, din data de 1 noiembrie, regiunea transnistreană primește o cantitate mai mică de gaze naturale. Prin urmare, locuitorii vor avea, zilnic, apă caldă, însă numai dimineața şi seara, timp de câte trei ore. De asemenea, va fi limitată și circulația troleibuzelor, care vor fi accesibile doar în orele de vârf. 

„Volumele de gaze, care ajung în regiune de la 1 noiembrie, nu vor fi suficiente nu numai pentru industrie, ci chiar și pentru populație și facilități sociale”, a menționat Obolonik.

De asemenea, activitatea mai multor întreprinderi, consumatoare de o cantitate mai mare de electricitate, va fi oprită. Vor rămâne să activeze afacerile din domeniul securității alimentare. 

„Îi vom lăsa cu energie electrică pe cei care asigură securitatea alimentară - brutării, ferme și așa mai departe”, a afirmat acesta. 

Serghei Obolonik a mai precizat presei din stânga Nistrului că nu va fi oprită căldura. ,,Peste 2,3 zile va fi frig. Noi nu putem deconecta căldura. În școli și grădinițe va fi. Însă școlile sunt deocamdată în vacanță. Pe oamenii îi îndemn să economisească gazul și electricitatea”, a completat el.

Potrivit jurnaliștilor de la Tiraspol, restricțiile au intrat în vigoare joi, la câteva zile după ce starea de urgență economică, introdusă luna trecută, a fost prelungită până în data de 1 decembrie. 

Decizia este o hotărâre a pretinsului Consiliul Suprem din regiunea transnistreană, care s-a întrunit recent și a acuzat Chișinăul că a încălcat acordul între Moldovagaz și Gazprom, în urma reducerii cantității de gaze. Membrii forului au declarat că acțiunile sunt ,,fără precend și perfide” și vor pune în pericol industria și economia zonei. Mai mult, susțin că vor trimite scrisori către Gazprom și conducerea Rusiei, inclusiv lui Vladimir Putin.

În replică, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, le-a sugerat să tacă, în condițiile în care aceștia nu ar achita pentru consum. 

Recent, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Andrei Spînu, a anunțat că, în noiembrie, a fost redusă cu peste 40 % cantitatea de gaze naturale pentru stânga Nistrului, în contextul în care Republica Moldova primește deja a doua lună mai puține gaze din Federația Rusă. 

,,În luna noiembrie Gazprom a confirmat doar 5.7 mln m3 de gaz pe zi pentru țara noastră, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Acest volum va fi repartizat după cum urmează: 3,4 mln m3 pe zi pentru malul drept și 2.3 mln pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie”, a notat Andrei Spînu.

Prin urmare,  Centrala termoelectrică de la Cuciurgan a oprit acum câteva zile livrarea electricității către Republica Moldova, țară care cumpără lumină din România, prin intermediul contractelor de avarie. Chiar și așa, zilnic are deficit de curent, anunță autoritățile centrale. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite