Restaurantul cu meniu mortal. După ce au chefuit la nuntă, într-un local din Chişinău, zeci de persoane s-au intoxicat şi un bărbat a decedat
0Un bărbat a murit şi alţi 26 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au chefuit vinerea trecută la o nuntă în Capitală, în restaurantul unde pe 31 august s-au intoxicat alte 46 de persoane şi care, oficial, era închis.
Aproape 140 de persoane au dansat şi s-au distrat, vineri, la petrecerea fatală de la restaurantul Golden Nica din Chişinău. Oamenii spun că a fost o nuntă obişnuită, cu bucate alese şi multă voie bună. Cheful a avut însă final tragic. După petrecere, 27 dintre nuntaşi s-au intoxicat, dintre care 19 au ajuns la spital, iar un bărbat din satul Pârliţa, raionul Ungheni, a decedat. „Bărbatul s-a simţit rău după nuntă, dar a ajuns la spital, în comă, abia duminică seara. A fost internat la ora 17.25 şi a murit peste trei ore din cauza unei toxiinfecţie alimentare. Era farmacist şi a lăsat în urmă doi copii. Ceilalţi pacienţi sunt internaţi în secţia de boli infecţioase“, a declarat Maria Rotaru, directorul medical al Spitalului raional Ungheni.
Şi soţia bărbatului care a murit a avut nevoie de îngrijiri medicale după nuntă, dar starea ei de sănătate este satisfăcătoare. Acum femeia se ocupă de înmormântare. „Îl cunosc de 20 de ani, am lucrat împreună. Nu pot să-mi explic ce ar trebui să mănânci ca să mori aşa de repede“, ne-a spus primarul din Pârliţa, Ion Bejan.
Părinţii miresei se simt bine. „Cu toate grijile organizatorice, nici n-am avut timp sa mănânc, dar toată lumea zicea că mâncarea e gustoasă şi arată bine. Nu ştiu cu s-ar fi putut otrăvi“, susţine Vasile Covalciuc, tatăl fetei, fost şef al Gării din Ungheni. Familia n-a decis încă dacă va acţiona în judecată administraţia localului.
Golden Nica trebuia să fie închis
Specialiştii spun că tragedia putea fi evitată dacă patronul restaurantului ar fi respectat interdicţia aplicată după ce pe 31 august, tot acolo, s-au intoxicat 50 de nuntaşi, dintre care 46 au fost spitalizaţi. Printre ei s-a numărat şi ministrul Educaţiei Maia Sandu, care a ajuns la Terapie Intensivă. „A fost emisă o hotărâre de închidere a localului, gospodarii restaurantului au hotărât însă să facă o nuntă pe 6 septembrie, pentru că aveau contract, şi-au luat riscul asupra lor“, a declarat Vasile Sohoţchi, vicedirectorul Centrului Naţional pentru Sănătate Publică.
Tot ieri, doi specialişti de la Centrul municipal de Sănătate Publică au venit să-i verifice pe angajaţii localului, dar au făcut cale întoarsă, deoarece uşile erau închise, deşi administraţia fusese anunţată din timp despre acest control. Primăria municipiului Chişinău a creat o comisie de anchetă care va examina cazul restaurantului Golden Nica. Aceasta va cerceta, în special, de ce nu a fost respectată dispoziţia ce prevedea suspendarea activităţii localului încă din data de 4 septembrie.
„Nu îmi este clar de ce colegii de la Centrul Naţional de Sănătate Publică nu au intrat în forţă. Angajaţii centrului nu fac verificări la timp. Se pare că acolo totul a fost pe înţelegeri, de genul «Data asta vă iertăm, poate nu se mai întâmplă». Vedeţi, s-a întâmplat şi a doua oară. Se poate întâmpla şi a treia oară, cu atât mai mult că suntem în perioada nunţilor, cumătriilor, etc”, Mihai Moldovanu, şeful direcţiei Sănătate
Salmonela în carne de pui
Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chişinău a anunţat că analizele de laborator au arătat că pacienţii internaţi după nunta din 31 august s-au intoxicat cu carne de pui infestată cu salmonela. Bacteria Salmonella enteritidis a fost depistată atât la nuntaşi, cât şi la unii angajaţi ai restaurantului. Directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor susţine că după intoxicaţiile de la sfârşitul verii specialiştii au făcut verificări detaliate şi că problema nu era în alimente. „Specialiştii noştri au constatat că nu putea fi intoxicaţie de la produsele alimentare. Carnea a fost cumpărată de la un hipermarket din Capitală. Dacă aceasta avea să fie cu probleme, impactul ar fi fost mai mare“, susţine Gheorghe Gaberi, directorul agenţiei.
Funcţionarul nu exclude şi alte versiuni. „La acea nuntă a fost adus un tort fabricat în afara restaurantului. Mai există versiunea că poate cineva dintre concurenţi a pus gând rău proprietarilor. Nu vreau să ghicesc, e un caz complicat, trebuie să ne bazăm pe date verificate“. Chiar şi aşa, menţionează Gaberi, responsabili este proprietarul. „Decesul este pe conştiinţa lui, pentru că nu a avut dreptul legal să-şi continue activitatea“, a mai adăugat şeful ANSA.
Dosar penal la Procuratură
Cazul a ajuns la Procuratura sectorului Râşcani al Capitalei. Oamenii legii au pornit o cauză penală pe faptul păstrării, comercializării şi oferirii produselor şi serviciilor periculoase pentru viaţa şi sănătatea oamenilor, care s-au soldat cu decesul unei persoane. „În acelaşi timp, va fi creat un grup de lucru, ce va permite investigarea cât mai rapidă a cazului“, a comunicat Maria Vieru, şefa serviciului de presă al Procuraturii Generale. Am încercat să aflăm şi versiunea proprietarului, dar acesta n-a fost găsit la restaurant, n-a răspuns la mobil, iar telefonul fix al localului este deconectat.
VIDEO Imagini de la nunta cu final fatal. Ce spuneau invitaţii
Primăria Chişinău susţine că a suspendat săptămâna trecută activitatea restaurantului „Golden Nica”
O persoană a murit după ce s-a intoxicat în restaurantul care trebuia să fie închis
Alimentele se pot contamina cu salmonella dacă nu ne spălăm pe mâini înainte de a prepara sau de a servi mâncarea. O sursă de infecţie poate fi şi apa. Simptomele de infectare cu salmonela pot să apară în numai câteva ore de la ingestia alimentului contaminat sau chiar trei zile mai târziu.