REPORTAJ Popas la singurul muzeu al viorii din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Dodon povesteşte despre proiectele neterminate ale soţului său FOTO: Dumitru Goncear
Maria Dodon povesteşte despre proiectele neterminate ale soţului său FOTO: Dumitru Goncear

La Călăraşi, în casa regretatului lutier Vladimir Dodon, puteţi vedea zeci de instrumente cu coarde. Vizita este gratuită şi include şi o mică lecţie despre meşteşugul confecţionării scripcilor.

Atelierul de la parter în care maestrul a trudit peste 20 de ani a rămas intact de la moartea sa în anul 2009. Soţia Maria a promis că cel puţin şapte ani nu va schimba nimic. „Stătea aici ore întregi, până după miezul nopţii. Lucra în linişte şi-i plăcea la nebunie“, povesteşte gazda, la începutul excursiei noastre în această lume. În cămeruţa dosită stau aranjate zeci de ciocănaşe, cuţite, schiţe, elemente de brad şi paltin şi viori neterminate.

Peste 50 de instrumente cu coarde

Muzeul propriu-zis e la etaj şi a fost amenajat acum şapte ani. Pe lângă cele circa 50 de viori, viole, violoncele şi contrabasuri, pe pereţi sunt etalate diplome şi distincţii cu care a fost onorat Vladimir Dodon în timpul vieţii: „Cel mai bun meşter popular“ ani la rând, Medalia „Meritul Civic“ (2007) şi multe altele. Tot aici găsim costumul naţional în care acesta cânta la sărbători, dar şi alte instrumente muzicale - cimpoi, drâmbă, ocarină.

muzeul viorii 2

De asemenea, vom găsi aici poze cu diferite momente din viaţa lutierului: de la premieri, concerte şi ore cu elevii, la cum mergea noaptea în pădure în căutare de lemn (când seva e în pământ şi vremea e rece) şi cum dăltuia lemnul. „Avea o inimă mare şi multe idei, se perfecţiona continuu. Spunea că va ieşi la pensie şi se va dedica în totalitate viorilor, făcând ceea ce i-a plăcut toată viaţa. N-a mai ajuns însă“, îşi continuă firul înlăcrimată Maria Dodon.

Viorile lui răsună în toată lumea

Meşterul popular Vladimir Dodon, născut pe 28 mai 1949 la Călăraşi, a prins tainele meseriei în atelierul lui Gherman Castrubin. A făcut stagieri în România şi Franţa, iar pe parcursul anilor a confecţionat peste 100 de instrumente. Unele vândute, altele dăruite, viorile lui Dodon răsună în Franţa, Italia, Germania şi peste Ocean. În paralel, lutierul făcea ore de vioară la o şcoală muzicală şi a transmis toate cunoştinţele unui discipol. Mihai Dron din Gura-Galbenă, raionul Cimişlia, a ajuns pe mâinile maestrului de la 9 ani şi astăzi îşi amenajează propriul atelier. „Vladimir a plecat cu inima împăcată, pentru că a găsit cui să transmită măiestria“, spune soţia.

Final în acorduri minore

A murit subit pe 31 octombrie 2009, la vârsta de 60 de ani, din cauza unei pretinse leucemii, dar rudele susţin că la mijloc ar fi fost un caz de malpraxis. „Nu m-am gândit niciodată că am să vorbesc în locul lui despre viorile sale. Nici el nu şi-a dat seama că o să plece aşa de repede. Sfârşitul lui a pornit de la o inflamaţie. A suferit o intervenţie în urma căreia a fost molipsit de hepatită. Peste doi ani de la operaţie, inopinat, a murit. Nici n-am reuşit să-mi dau seama“, spune ghida noastră plângând.

Astăzi, casa maestrului Dodon este vizitată de delegaţii străine, de foşti discipoli şi colegi, dar şi de oameni simpli, iar doamna Maria le spune tuturor că încă nu ştie ce va face cu moştenirea lui. „O parte din viori va rămâne. Poate le voi lăsa drept patrimoniu. Mai am planuri privind amenajarea şi primarul a promis să mă ajute. Ţinea mult să scrie şi o carte. S-ar putea să o fac eu în locul lui“, încheie poveste lutierului Maria Dodon.


13 instrumente unice

În muzeu veţi vedea şi renumitul set de 13 instrumente cu coarde pentru orchestra de cameră, care au răsunat la Sala cu Orgă în anul 2006. Este o colecţie unică, confecţionată în totalitate de maestrul Vladimir Dodon. La şapte ani de la decesul lui, setul urmează să ajungă în Franţa.

violoncele dodon
Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite