Reformele propuse de Ion Chicu „pentru a identifica şi economisi suficienţi bani publici pentru susţinerea masivă a intelectualităţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu gov.md

Premierul Ion Chicu a prezentat o serie de propuneri de reformare a mai multor domenii din R. Moldova. Iniţiativele prim-ministrului, prezentate pe Facebook, vin în contextul valului de teorii ale conspiraţiei despre tehnologia 5G, Bill Gates şi vaccinuri. Şeful Guvernului consideră că cetăţenii nu ar crede în asemenea informaţii, dacă în societate exista un nivel înalt de educaţie.

În acest sens, Ion Chicu e de părere că „în cel mai apropiat timp trebuie să schimbăm lucrurile astfel, încât să putem majora măcar de trei ori salariile la pedagogi, medici şi alte categorii de intelectuali, care pot să ne ”lumineze” ţara şi pe noi toţi. Cât de neverosimil n-ar părea asta, dar e absoluit realistic. Trebuie voinţă şi zero toleranţă faţă de populism”. 

„Chiar mai mult, cred că şi conjunctura politică este una favorabilă, dacă considerăm componenţa Parlamentului. Majoritatea parlamentară actuală, plus deputaţii din PAS şi PPDA, înţeleg perfect situaţia în care a ajuns ţara după 30 de ani de dezmăţ”, a accentuat Chicu.

Redăm integral propunerile premierului „pentru a identifica şi economisi suficienţi bani publici pentru susţinerea masivă a intelectualităţii”:

• Reforma administrativ-teritorială. Avem cel mai mare aparat administrativ local/per capita în toată Europa. Sute de primării cu mai puţin de 700-1000 de locuitori. Anual, miliarde de lei se cheltuie iraţional pentru întreţinerea a mii de funcţionari. Cel mai grav, că nici serviciile prestate cetăţenilor în asemenea circumstanţe nu au cum fi calitative. Fireşte, nici de-o autonomie financiară a APL nu poţi vorbi, cînd în primărie ai mai puţin de 100 de oameni care lucrează, iar agenţi economici 1-2. La Guvern este pregătit Conceptul acestei reforme, iar revenirea în 2023 la o structură administrativ-teritorială raţională (similară celei de pînă în 2003) este absolut imperativă. Speculaţii de tipul ”cetăţenii nu vor avea acces la serviciile publice” ţin tot de categoria ”cipizare” şi constituie populism neruşinat.

• Revoluţie în justiţie şi sistemul organelor de drept. Aici, singuri, nu ne vom descurca rapid. Sistemul este absolut corupt şi fără ”amputaţii nemiloase” şanse de izbândă nu avem. Ne trebuie ajutor extern şi, din ce-am discutat deja cu mai mulţi oficiali străini, un asemena suport e posibil de obţinut. Experienţa anilor 60 ai secolului trecut, cînd în Moldova a venit un corp de specialişti înalţi în mai multe domenii (de exemplu, mai mulţi extra-specialişti în medicină şi agricultură din Georgia), poate fi replicată şi acum. Dacă mai concret, cred că trebuie să aducem în ţară temporar câteva zeci de specialişti (procurori, judecători, specialişti anticorupţie, vameşi, etc) germani/olandezi/scandinavi sau din alte ţări europene dezvoltate, care ar ”alinia rapid epoleţii noştri” la standardele europene, adică la ceea ce aşteaptă oamenii din ţară.

• Reforma educaţiei, în special învăţămîntul profesional-tehnic şi cel universitar. Trebuie de redirecţionat către colegii şi şcoli profesional-tehnice o parte din banii enormi pe care statul îi cheltuie pentru întreţinerea zecilor de universităţi. Care în ultimii 15-20 de ani s-au transformat în adevărate feude, stăpânite de purtători nemuritori de eşarfe colorate cameleonic. Cel mai grav nu este irosirea banilor publici de către aceştea, dar mutilarea soartei tinerilor, care în loc să obţină studii calitative în universităţi, le pierd şi pe acele din liceu. Avem pregătit împreună cu BM şi FMI Conceptul şi al acestei reforme. În ţară trebuie să rămînă un număr optimal de universităţi (publice) – nu mai multe, decât au fost pînă în 1991.

• În economie şi finanţe publice. Investiţii publice masive în infrastructură – altfel oamenii în ţară nu-i reţinem, iar investitorii nu vin. Surse de finanţare – inclusiv, emiterea eurobondurilor. Politică şi administrare fiscală stimulativă. Impozite şi mai mici, dar cu înăsprire/conformare fiscală înaltă. Patentele în comerţ (prin care actualmente bugetul ţării pierde cel puţin 3 miliarde de lei anual) pot fi menţinute şi mai departe, dar activitatea celor care fac evaziune fiscală de miliarde utilizînd sărmanii patentari, trebuie stopată. Companiile care pot livra mărfuri către titularii de patente trebuie să aibă un regim special de activitate, reglementat aparte. La acest bloc situaţie critică avem şi cu achiziţiile publice. Ne trebuie suport de la nemţi şi aici.

• Agricultură, zootehnie şi industrie prelucrătoare. Dacă nu dorim şi mai departe să vindem grâul şi porumbul degeaba de pe câmp, iar apoi să cumpărăm carnea şi laptele de la străini, trebuie să aruncăm populismul ieftin de ordin fiscal şi să unificăm cota TVA pe tot lanţul valoric. Este necesar de introdus cota unică de 20%, dar de restituit agricultorilor imediat plăţile aferente TVA. Bineînţeles, aceasta ne va permite să majorăm substanţial şi subvenţiile pentru agricultură, dar şi să restabilim/dezvoltăm sistemul de irigare.

Şi, ultima în listă, dar dar CEA MAI IMPORTANTĂ – Unirea!

Cu Uniunea Europeană, desigur! Nu este o utopie. Dacă facem ce-i scris mai sus – obiectivul va fi foarte aproape!

Prim-ministrul a mai spus că Guvernul va lansa în curând negocierile cu FMI pentru un Program pe termen de trei ani. „Sunt sigur că pentru reformele de mai sus, putem obţine (şi prin acest instrument) o susţinere financiară solidă”, a conchis Chicu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite