Raport alternativ PSRM referitor la situaţia pe piaţa financiar-bancară: extragerea sumelor enorme s-a realizat cu ajutorul factorilor de deczie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 27 martie expiră termenul de rambursare a liniilor de creditare de circa 10 miliarde de lei oferite de Banca Naţională către Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, sub garanţia statului, iar dacă cele trei instituţii nu întorc banii, aceste miliarde devin datoria statului şi banii urmează a fi achitaţi din buget.

Declaraţia aparţine preşedintelui Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, care a anunţat că fracţiunea PSRM a realizat un raport alternativ cu referire la situaţia pe piaţa financiar-bancară, iar din informaţiile pe care le deţine, aceşti bani nu vor fi întorşi, transmite IPN.

Potrivit lui Igor Dodon, informaţiile acumulate confirmă extragerea sumelor enorme din sectorul bancar, cu participarea factorilor de decizie. Este vorba de zeci de miliarde de lei. Schema a fost pregătită minuţios pe parcursul unui an şi jumătate sau chiar doi. La prima etapă, a avut loc emisiunea suplimentară de acţiuni la BEM, au fost acordate credite neperformante persoanelor afiliate conducerii ţării, iar pentru luna noiembrie 2014 a fost planificată sustragerea celor mai importante sume, deoarece era perioadă electorală şi Parlamentul a fost nefuncţional. Cele mai importante sustrageri de bani au avut loc în noiembrie 2014, BEM a acordat un credit de 10 miliarde de lei Băncii Sociale, iar Banca Socială a acordat credite de 13 miliarde de lei pentru 5 firme care au transferat banii în zonele offshore. Igor Dodon a menţionat că cei care au sustras banii au încercat să spele urmele, documentele au dispărut.

Conform liderului PSRM, deprecierea valutei naţionale a avut loc în mare măsură ca urmare a aplicării schemei date. Cele 3 bănci în decembrie, ianuarie şi februarie au acumulat venituri de peste 1 miliard de lei în urma speculaţiilor pe piaţa valutară. Igor Dodon a subliniat că este evidentă şi pasivitatea organelor statului. BNM nu a luat nicio măsură, CNA şi procuratura nu au reacţionat operativ pentru a preîntâmpina scoaterea banilor din ţară. „Am verificat informaţia, Direcţia spălări de bani a CNA deţinea informaţia despre această schemă cel târziu în decembrie. „Situaţia se agravează în continuare. Guvernul şi BNM nu are soluţii pentru această situaţie. BNM propune sau capitalizarea, sau lichidarea băncilor, pentru lichidare fiind necesare cel puţin 15 miliarde de lei”, a comunicat Igor Dodon.

Socialiştii propun ca toată informaţia din raportul oficial al comisie de anchetă, care este audiat de Parlamentu cu uşile închise, să fie făcută publică. De asemenea, PSRM cere demisia conducerii BNM şi urmărirea penală a acesteia. Colaboratorii CNA şi ai Procuraturii Generale responsabili, care nu au făcut nimic, să fie traşi la răspundere, la fel şi factorii de decizie, conducerea BEM, a Băncii Sociale şi a Unibank, cu confiscarea activelor din ţară şi din afară. Socialiştii consideră că cele 3 bănci trebuie naţionalizate, să fie convertite cele 10 miliarde de lei în acţiuni, astfel statul va deveni majoritar şi va putea face ordine în sistem.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite