Protecţia socială a migranţilor moldoveni în Israel, discutată de către Pavel Filip la Ierusalim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Premierul Pavel Filip a subliniat importanţa semnării unui acord de protecţie socială a cetăţenilor Republicii Moldova care lucrează în Israel în cadrul întâlnirii avute miercuri, 8 noiembrie, la Ierusalim, cu ministrul Imigraţiei şi Absorbţiei, Sofa Landver.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, citat de IPN, majoritatea moldovenilor care lucrează în Israel activează în domeniul construcţiilor şi cel al asistenţei la domiciliu pentru persoanele de vârsta a treia, iar dezvoltarea colaborării în domeniul dat este necesară.

În cadrul discuţiilor, Pavel Filip a exprimat interesul pentru promovarea dialogului politic dintre state şi cooperarea în diverse domenii, menţionând că un rol important în consolidarea relaţiilor bilaterale îl are diaspora moldovenească din Statul Israel şi cea evreiască din Republica Moldova. 

Premierul s-a referit la litigiul legat de fosta sinagogă Rabbi Ţirilson, specificând că în acest sens a fost încheiată o tranzacţie de împăcare, care face posibilă efectuarea lucrărilor de restaurare a edificiilor cu păstrarea valorii istorico-arhitecturale.

Sofa Landver a mulţumit autorităţilor Republicii Moldova pentru susţinerea manifestată faţă de comunitatea evreiască, reiterând deschiderea ţării sale de a avansa în implementarea proiectelor în beneficiul cetăţenilor ambelor state.

Relaţiile moldo-israeliene au fost discutate tot în seara zilei de ieri, 8 noiembrie, de către Pavel Filip cu vicepreşedintele Knessetului, Tali Ploskov, totodată şi copreşedinte al grupului de prietenie parlamentară moldo-israeliană. 

Oficialii au reiterat deschiderea pentru impulsionarea în continuare a relaţiilor de prietenie şi de cooperare dintre cele două state. Pavel Filipa vorbit despre reformele promovate de Guvern privind îmbunătăţirea mediului de afaceri şi atragerea investiţiilor străine în economia naţională.

Pavel Filip s-a referit şi la acţiunile întreprinse de Republica Moldova pentru condamnarea Holocaustului şi combaterea antisemitismului. Premierul a amintit că, în iulie 2016, Parlamentul de la Chişinău a adoptat Declaraţia de acceptare a Raportului final al Comisiei internaţionale pentru studierea Holocaustului, iar în ianuarie 2017 Guvernul a aprobat un Plan de acţiuni privind implementarea acesteia. 

„Anual, pe 27 ianuarie, ţara noastră marchează Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului şi în curând la Chişinău va fi deschis un muzeu al istoriei evreilor”, a menţionat Pavel Filip.

Vicepreşedintele Knessetului Statului Israel s-a arătat dispusă să promoveze posibilităţile de investiţii în Republica Moldova. Tali Ploskov a spus că a fost la începutul anului curent la Chişinău şi are o atitudine aparte faţă de Republica Moldova. Tali Ploskov a promis să susţină semnarea unui acord de protecţie socială a cetăţenilor Republicii Moldova, care lucrează în Israel. 

„Este o decizie corectă şi importantă nu doar pentru evrei, ci pentru toţi. Este o datorie în faţa istoriei. Am încrederea că împreună putem implementa mai multe proiecte în beneficiul cetăţenilor din Republica Moldova şi Israel”, a spus oficialul israelian.

Oficialii au mai făcut un schimb de opinii privind cooperarea moldo-israeliană în domeniul sănătăţii, al apărării, al afacerilor interne, precum şi cel al culturii.

Premierul Pavel Filip întreprinde în perioada 8-10 noiembrie o vizită în Israel.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite