Promo-LEX despre situaţia şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană: „Atacurile asupra cadrelor didactice trebuie sancţionate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Promo-LEX este îngrijorată de creşterea presiunilor asupra instituţiilor de învăţământ cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană şi de lipsa unor eforturi eficiente şi vizibile din partea autorităţilor constituţionale şi a unor actori implicaţi în procesul de reglementare a problemei transnistrene, se menţionează în declaraţia organizaţiei.

Asociaţia Promo-LEX îşi exprimă îngrijorarea cu privire la situaţia şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană. „Administraţiile şcolilor cu predare în grafia latină au fost supuse ameninţărilor şi presiunilor din partea administraţiei separatiste de la Tiraspol, fiind obligate să transmită date cu caracter personal despre angajaţii acestor instituţii. Elevii uneia dintre aceste instituţii au fost intimidaţi şi speriaţi de miliţia locală prin modul în care au descins în instituţia de învăţământ în timpul orelor de clasă, agresând şi brutalizând una din profesoare“, se menţionează într-o declaraţie emisă de către reprenentanţii organizaţiei.

În aceeaşi declaraţie, se reaminteşte că pe 9 decembrie administraţia Liceului „Lucian Blaga“ din Tiraspol, a fost contactată din nou fiind ameninţată cu aplicarea sancţiunilor administrative sub formă de amendă în mărime de până la 2.600 lei, pentru nefurnizarea datelor cu privire la angajaţii săi şi salariile lor. „Aceiaşi situaţie se repetă şi în privinţa Liceului „Evrika“ din Rîbniţa. Astfel, pe 9 decembrie administraţia acestui liceu a fost somată să prezinte rapoartele statistice şi contabile ale instituţiei către administraţia separatistă, rapoarte care iarăşi conţin date cu caracter personal“, se mai menţionează în acelaşi mesaj.

Astfel, Asociaţia Promo-LEX îndeamnă părţile implicate în procesul de reglementare paşnică a problemei transnistrene, „să ţină cont de importanţa asigurării accesului liber la educaţie în regiune, asigurarea securităţii copiilor şi administraţiilor instituţiilor de învăţământ subordonate autorităţilor constituţionale fiind o prioritate“. „Reiterăm că este inadmisibilă orice imixtiune în procesul didactic, iar atacurile asupra administraţiei sau cadrelor didactice trebuie sancţionate, condamnate şi stopate“, se mai menţionează în declaraţie.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite