Producătorii de medicamente solicită mai puţin alcool etilic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicamentele cu alcool etilic ar putea costa mai puţin. FOTO: Adevărul
Medicamentele cu alcool etilic ar putea costa mai puţin. FOTO: Adevărul

Autorităţile de la Chişinău au stabilit cantitatea de alcool etilic nedenaturat de care au nevoie întreprinderile farmaceutice din Republica Moldova pentru anul 2016. Decizia finală va fi luată de către Guvern.

Fabricanţii vor putea produce medicamente autohtone ce conţin alcool etilic la preţuri diminuate. Ministerul Sănătăţii (MS) de la Chişinau a evaluat cantitatea necesară de alcool etilic pentru întreprinderile farmaceutice din ţara noastră ce produc medicamente şi a propus ca aceasta să fie calculată în funcţie de norma de consum pentru fiecare unitate de produs farmaceutic pentru anul 2016. Pe baza proiectului de achiziţie ar urma să beneficieze de alcool etilic zece producători de medicamente din Republica Moldova. Pentru a produce medicamente la preţuri diminuate, MS crede că agenţii economici au nevoie de circa 51.862,04 decalitri. 

Cantitate majorată

Cea mai mare cantitate de alcool etilic va urma să fie livrată companiei „Luxfarmol”, care a solicitat majorarea cuantumului de alcool natural cu 73,52% faţă de anul 2015. În valori absolute, aceasta ar primi 22.000 decalitri de alcool etilic. „Luxfarmol” şi-a argumentat necesarul de alcool etilic prin dezvoltarea întreprinderii şi creşterea vânzărilor pe segmentul retail. Compania „Universal-Farm” ar primi 78,28 de decalitri, ceea ce ar constitui cu 73,45% mai mult decât a solicitat în anul 2015. Potrivit Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, compania nu a prezentat argumente pentru majorarea cerută, dar nici cum a utilizat alcoolul etilic în anii 2014 şi 2015. Reeşind din situaţia creată, Agenţia Medicamentului ar urma să livreze companiei „Universal-Farm” doar 45,13 de decalitri, care este cantitatea planificată şi livrată pentru anul 2015. 

De asemenea, majorări de alcool etilic au mai solicitat companiile „Flumed-Farm”, „Medicamentum”, „RNP Pharmaceuticals” şi Centrul de Transfuzie a Sângelui. Circa 8.543,325 de decalitri ar primi întreprinderea „RNP Pharmaceuticals”, ceea ce înseamnă o majorare de doar 2,07% faţă de anul 2015. Compania farmaceutică „Medicamentum” a solicitat cu 13,13% mai mult alcool etilic, adică 37,470 de decalitri. Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui a spus că are nevoie de 876,1 de decalitri de alcool etilic, cu 9,31% mai mult decât în anul precedent. Cea mai mică majorare a solicitat-o întreporinderea de medicamente „Flumed-Farm”, care ar avea nevoie de 870,38 de decalitri, ceea ce înseamnă o creştere în cuantum de 1,34%. 

Cine a cerut mai puţin

În Republica Moldova, patru companii farmaceutice au solicitat micşorarea cantităţii de alcool etilic pentru anul 2016. Cea mai mare micşorare a fost cerută de către compania „Farmaco”, cu 47,51% mai puţin decât în anul trecut. „Farmaco” are nevoie doar de 4.237,78 de decalitri de alcool etilic. Aceasta este urmată de către „Eurofarmaco”, care a solicitat cuantumul de 4.388,61 de decalitri, ceea ce arată un procentaj de 23,09% mai mic. Companiile „Farmaprim” şi „Farmacia Cojuşna”, care au solicitat micşorarea cantităţilor cu aproximativ 17%. „Farmaprim” ar putea primi 460,290 de decalitri, iar farmacia din satul Cojuşna, raionul Străşeni a solicitat cantitatea de 1.405,955 de decalitri alcool etilic. 

Întreprinderile producătoare de medicamente au informat Agenţia Medicamentului despre neutilizarea alcoolului sau procurarea acestuia în cantităţi nesemnificative din reţeaua de depozite farmaceutice. Fabricanţii „Beta”, „Depofarm” şi „Ficotehfarm”  nu vor mai necesita în anul 2016 alcool etilic pentru producere, deoarece nu au declarat intenţia de autorizare a fabricaţiei de medicamente. 

Cantitatea de alcool etilic ar putea fi mai mică în anul 2016

Totodată, instituţiile medico-sanitare se aprovizionează cu alcool etilic prin intermediul operatorilor economici, care sunt desemnaţi câştigători la licitaţiile organizate de Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Menţionăm că pentru anul 2016, conform necesităţilor instituţiilor medico-sanitare, au fost înaintate pentru licitaţie publică 12.500 de decalitri de alcool etilic nedenaturat. În urma licitaţiei, instituţiile medico-sanitare urmează să primească alcool etilic de la agentul economic „Luxfamol”. Acesta este un producător autohton de medicamente din zona economică liberă din Republica Moldova. 

Pentru anul 2016 cantitatea de alcool etilic solicitată este de 51.862,040 de decalitri, ceea ce constituie cu 5,68% mai puţin decât pentru anul 2015 (54.987,800 de decalitri). 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite