Proba practică a examenului auto poate fi susţinută şi cu maşini cu transmisie automată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Din 1 octombrie, proba practică a examenului de obţinere a permisului de conducere la categoria B poate fi susţinută şi cu autovehicule cu transmisie automată puse la dispoziţia candidaţilor de către subdiviziunile teritoriale de documentare şi calificare a conducătorilor auto din Chişinău şi Bălţi. În acest caz, pe permisul de conducere obţinut se efectuează menţiunea corespunzătoare cu dreptul de a conduce numai asemenea autovehicule.

Într-o solicitare a IPN, Întreprinderea de Stat Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru” precizează că necesitatea documentării cu permis de conducere cu menţiunea de a conduce autovehicule cu cutie de viteze automată este preluată în cadrul normativ naţional în domeniu din practica şi normele internaţionale (pentru recunoaşterea şi asigurarea liberei circulaţii a şoferilor deţinători de permise naţionale ale Republicii Moldova în trafic internaţional, permisul de conducere naţional urmează a fi conformat Convenţiilor şi Directivelor internaţionale în domeniu).

Examenul practic de obţinere a permisului de conducere cu dreptul de a conduce autovehicule cu cutie de viteze automată este analogic cu cel în cazul solicitării dreptului de conducere un autovehicul cu cutie de viteze mecanică, cu o singură diferenţă doar că se utilizează la examenul practic un autovehicul cu cutie de viteze automată. Necesitatea acestui tip de examen şi permis de conducere reiese şi din faptul că o parte din solicitanţii permiselor de conducere nu pot conduce autovehicule cu cutie de viteze mecanică, iar conducerea unui autovehicul cu cutie de viteze automată este una mult mai simplă, deoarece acest tip de autovehicule au comasate funcţiile de comandă asupra unor mecanisme şi sisteme.

Costul examenului practic în cazul utilizării  unui autovehicul de examinare cu cutie de viteze automată este egal cu cel în cazul utilizării unui autovehicul de examinare cu cutie de viteze mecanică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite