Primul elicopter Aviasan din ultimele două decenii a decolat de pe Aeroportul Internaţional Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aeronava furnizată de Moldaeroservice SA poate transporta maxim doi pacienţi. Contravaloarea zborurilor va fi achitată din contul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină

Vopsit în portocaliu şi albastru, primul elicopter sanitar din dotarea Aviasan din ultimii 21 de ani şi-a luat astăzi zborul de pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Deocamdată unul demonstrativ. La prima misiune serioasă va participa de la începutul lui mai, după ce responsabilii de la Ministerul Sănătăţii şi de la Moldaeroservice SA vor pune la punct cele 32 de spaţii de aterizare din ţară. 

Elicopterul este un Mil Mi-2 fabricat în Polonia, în urmă cu 17 ani. Aeronava poate transporta maxim şase persoane, dintre care doi piloţi, două cadre medicale şi doi pacienţi, atinge cu o viteză maximă de 200 km/h, zboară până la o altitudine de 4.000 de metri şi are o autonomie de 440 de kilometri. 

Pentru renovarea aparatului, Moldaeroservice SA a cheltuit 300.000 de lei, din fondurile proprii şi din credite, bani la care s-au adăugat cei aproximativ 20.000 de euro necesari pentru utilarea aeronavei cu un defibrilator, electrocardiograf, un dispozitiv pentru respiraţie artificială. 

„Spitalul de Urgenţă a încheiat un contract cu Moldaeroservice SA pentru şapte zboruri pe lună şi de aceste servicii vor beneficia în special femeile gravide în caz de complicaţii, victimele din accidentele severe şi alte cazuri de urgenţă“, a declarat ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi.

„În Moldova, de 20 de ani nu există un serviciu propriu de ambulanţe aeriene din cauza lipsei elicopterelor sanitare, iar pentru transportarea de urgenţă a pacienţilor medicii recurg la maşinile salvării. Există însă cazuri grave când viaţa omului depinde de cât de repede va fi adus la spital. Acum, am pus la dispoziţia Serviciului de Urgenţă primul elicopter, iar în decurs de o lună va mai fi utilat încă un aparat de zbor destinat serviciului de ambulanţe”, a anunţat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari.

Pentru fiecare oră de zbor, Moldaeroservice SA va încasa de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină circa 1.000 de dolari, bani care însumează cheltuielile de mentenanţă, motorina consumată şi salariile piloţilor.

„Vom direcţiona acest serviciu pentru cazurile de urgenţă şi pentru transportul nou-născuţilor, cu greutatea de la 500 de grame, pentru îngrijirea lor la Centrul Mamei şi Copilului. În luna mai acest serviciu va intra în funcţiune. Sperăm să avem, anual, în jur de 200 de zboruri“, a spus şi directorul Spitalului de Urgenţă, Gheorghe Ciobanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite