Preşedintele Fundaţiei Est-Europene: „Ideea Civic Fest e să promoveze proiectele societăţii civile, menite să-i ajute pe cetăţenii Republicii Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă anul trecut, Civic Fest a fost un festival în premieră în Republica Moldova, în acest an, în cadrul evenimentului, vor fi prezentate multe proiecte axate preponderent pe implicarea organizaţiilor societăţii civile din ţară.

Se implică în acţiuni civice încă de pe băncile şcolii. În anii studenţiei, pe când Republica Moldova abia ieşea din anii negri ai Uniunii Sovietice, a creat Uniunea Tinerilor Jurişti, unul dintre primele ONG-uri din Republica Moldova, cu care a reuşit să atragă prima finanţare pentru un proiect, de 25.000 de dolari, de la Asociaţia Barourilor Americane.

„Era o revistă de 80-100 de pagini în care încercam să colectăm materiale de la tinerii jurişti, pentru a le publica astfel încât să poată fi citite de alţi colegi. Erau bucăţi de teze de doctorat, editarea anumitor cărţi juridice, a tratatelor internaţionale la care Moldova era parte. Atunci ne-a părut foarte important ca fiecare judecător din Republica Moldova să aibă în biroul său câte o copie a acestor tratate, ca să aibă cunoştinţă de ele şi la care să poată face referiri“, ne-a spus Sorin Mereacre, preşedintele Fundaţiei Est-Europene, pentru care participarea civică e mai mult decât un job. E un stil de viaţă.

În 1998 a început să lucreze ca şi coordonator de proiecte la Fundaţia Eurasia, iar din 2010 este preşedintele Fundaţiei Est-Europene, organizaţie care se ocupă cu abilitarea cetăţenilor moldoveni cu capacităţile necesare pentru asigurarea dezvoltării durabile prin programe educative şi asistenţă tehnică menite să promoveze şi să consolideze democraţia, buna guvernare şi prosperitatea economică. Acum activitatea fundaţiei este concentrată, în special, pe şapte proiecte de anvergură: antreprenoriat social, fondurile pentru tineri, promovarea jurnalismului independent şi de calitate, suport pentru grupurile vulnerabile, alegeri libere şi corecte, mobilizarea comunităţilor pentru dezvoltare locală şi societate civilă participativă şi responsabilă.

„Prin programul de bună guvernare, Fundaţia Est-Europeană susţine anumite secretariate precum Consiliul Naţional de Participare, Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte. În acest an Coaliţia se va implica în monitorizarea alegerilor şi oferirea posibilităţilor pentru persoanele cu nevoi speciale de a participa la vot. Susţinem organizaţiile care se implică în dezvoltarea economică, cum ar fi Expert-Grup sau Transparency International, Alianţa Anticorupţie. Am susţinut crearea Biroului de Audit al Tirajelor din Moldova şi a Consiliului de Presă din Republica Moldova, care veghează la respectarea standardelor deontologice şi eticii profesionale a jurnaliştilor. Un proiect de succes la care, de mai mulţi ani, au aderat mai multe organizaţii mass-media“, a mai subliniat Sorin Mereacre.

Preşedintele Fundaţiei Est-Europene precizează că nici antreprenoriatul social nu a fost lăsat deoparte, organizaţia finanţând şapte întreprinderi sociale din ţară. Printre aceastea este şi o cantină socială, cu o seră de legume proprie, în raionul Ialoveni. Acolo, o bună parte dintre angajaţi sunt oameni cu dizabilităţi, iar o parte dintre preparate sunt oferite mai multor oameni din categorii sociale defavorizate.

„Sectorul neguvernamental e singurul în care nu am simţit vreo presiune de a-mi încălca principiile. Dacă lucrurile evoluează şi faptul semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi perspectiva integrării europene, se pot schimba şi lucrurile în cariera mea. Dar deocamdată rămân în sectorul civic“, ne-a mărturisit Sorin Mereacre.

De ce merită să participi la Civic Fest 2014

Preşedintele Fundaţiei Est-Europene a adăugat că îşi doreşte ca şi cetăţenii simpli să conştientizeze rolul ONG-urilor, o foarte bună ocazie în acest sens fiind festivalul Civic Fest, care se va desfăşura între 24 şi 26 septembrie, la Muzeul Naţional de Artă din Chişinău şi care va reuni cele mai importante ONG-uri din Republica Moldova.

„Ne-am propus să fim parteneri ai Civic Fest fiindcă, dacă vă uitaţi în sondajele de opinie făcute pe societatea civilă din Republica Moldova, veţi vedea că încrederea populaţiei în reprezentanţii societăţii civile, în ONG-uri, e destul de scăzută. Motivul principal e că lumea nu cunoaşte ce face aceste organizaţii. În cazul unei companii comerciale, lucrurile sunt clare. În cazul unui ONG, proiectele sunt mai puţin pe înţelesul cetăţeanului simplu. Ne dorim ca prin acest festival să le explicăm cetăţenilor cu ce se ocupă ONG-urile şi cum contribuie acestea la dezvoltarea economică ţi socială a ţării“, a precizat preşedintele Fundaţiei Est-Europene.

La ediţia din acest an a Civic Fest Vor participa organizaţii neguvernamentale de pe ambele maluri ale Nistrului. Vor fi prezentate experienţe de lucru din Moldova şi din străinătate, precum şi proiecte de excelenţă în diferite domenii, inclusiv pe dezvoltarea economică locală, pe antreprenoriat social şi pe implicarea persoanelor cu dizabilităţi în diferite programe.

Totodată, la Civic Fest vor fi prezentate piese de teatru social şi cultural performance, un concert de caritate pentru susţinerea oamenilor cu dizabilităţi, workshopuri de creaţie, o expoziţie de produse handmade ce pot fi cumpărate, precum şi „Festivalul talentelor“, la care vor participa copii cu dizabilităţi de pe ambele maluri ale Nistrului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite