Prejudiciile incendiului de la Biserica „Sfântul Dumitru”. „Ne-a cercetat Dumnezeu credinţa”
0Incendiul din noaptea Învierii care a distrus clopotniţa bisericii „Sfântul Dumitru”, picturile interne, cărţi bisericeşti şi mai multe obiecte din interiorul lăcaşului, a cauzat prejudicii de peste patru milioane de lei. „Ne-a cercetat Dumnezeu şi ne-a verificat credinţa”, spune parohul bisericii, preotul Pavel Borşevschi care este încrezător şi speră ca, după restaurare, biserica să fie şi mai frumoasă.
În timpul slujbei de Înviere din dimineaţa de Paşti, clopotniţa bisericii „Sf.Dumitru” din capitală a fost din senin cuprinsă de flăcări. Pompierii au fost solicitaţi la ora 4:47 minute, iar incendiul a fost localizat şi stins o jumătate de oră mai târziu. În preajma bisericii se aflau atunci peste 2.000 de oameni, iar din fericire nimeni nu a avut de suferit. Au ars însă cărţi bisericeşti, mese, icoane şi mai multe obiecte din interiorul bisericii. Fiind un lăcaş sfânt cu un aspect deosebit, astăzi sfeşnicele, candelabrele şi icoanele bisericii sunt înlocuite de schele şi materiale de construcţie. De câteva zile au început lucrările de restaurare, iar parohul bisericii, preotul Pavel Borşevschi face apel la bunăvoinţa enoriaşilor pentru ca acestea să poată fi duse la bun sfârşit.
Prejudicii de peste 4 milioane de lei
„Dumnezeu este cel care le rânduieşte pe toate. Preoţii cer adesea de la Dumnezeu să-i cerceteze, să le testeze credinţa. Asta ni s-a întâmplat şi nouă. Ne-a mai întrebat odată Dumnezeu de credinţă”, crede părintele Pavel Borşevschi despre evenimentele întâmplate. Mândria parohiei „Sf. Dumitru” sunt iconostasul bisericii şi picturile interne de o înaltă ţinută artistică realizate de către fraţii Iurie şi Dumitru Iazan. Astfel, doar daunele aduse picturilor ating suma de patru milioane de lei. „La ceastă cifră se mai adaugă şi cheltuielile pentru alte lucrări, cele pentru icoanele distruse, de exemplu. Acestea au canonul şi menirea lor, iar biserica este o insulă a împărăţiei lui Dumnezeu. Toate organizaţiile - Mitropolia, Ministerul Culturii - ne susţin şi vor să restaurăm biserica”, spune părintele Pavel.
De vină, factorul uman
Părintele Borşevschi nu învinuieşte pe nimeni şi spune că toate autorităţile specializate au ajuns la concluzia ca este „vina factorului uman şi nu poţi umbla după fiecare ca să-l supraveghezi”. Susţinerea oamenilor a venit imediat şi donaţiile s-au făcut din primele momente. „Tuturor celor care au fost botezaţi sau cununaţi aici nu le-am cerut nimic. Acum, apelăm la ei, dacă pot, să ne ajute la ctitoria sfântului lăcaş. Copiii ne-au dat însărcinarea să facem biserica şi mai frumoasă. Trebuie să le împlinim voinţa”, povesteşte preotul. Deşi interiorul bisericii este în reparaţii, activitatea bisericii nu a fost oprită, iar cununiile şi slujbele de botez sunt oficiate în paraclisul din curtea bisericii.
Gest emoţionant al copiilor
„S-a întâmplat ce s-a întâmplat chiar în noaptea de Înviere. Biserica, paraclisul şi curtea erau neîncăpătoare. Au venit copiii de la centrul nostru social „Agapis” şi de la şcoala duminicală care s-au pregătit pentru concertul pascal. Erau îmbrăcaţi atât de frumos, iar atmosfera era cu totul specială. În pofida evenimentului nefericit, la final le-am dat copiilor ciocolate şi nişte lei. Dar să vedeţi, micuţii au format un rând şi-mi dădeau banii înapoi spunându-mi că trebuie să reparăm biserica şi să o facem mai frumoasă. Inima mea şi a preoţilor bătea altfel atunci, pentru că ei, copiii, nu prea dau de pomană. Să vezi că dau din mâna lor ceva, e gest mare. Ce-i drept, ciocolatele nu le-am primit înapoi, le-au mâncat pe toate”, glumeşte Pavel Borşevschi, parohul bisericii „Sf.Dumitru”.