Populaţia R. Moldova este într-o continuă scădere: anual emigrează 150 de mii de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chisinau IPN

Republica Moldova trece prin importante procese demografice: populaţia este în continuă scădere, constituind 2,6 milioane de oameni. Fiecare a cincea persoană are peste 60 de ani. Într-un an, din ţară emigrează circa 150 de mii de oameni, majoritatea tineri. Aşa arată datele studiului demografic Generaţii şi Gen, transmite IPN.

Mai mult de jumătate din populaţie consideră că numărul ideal de copii în familie este de cel puţin trei. În propria familie, intenţionează să aibă mai mult de doi copii. În mediul rural, deschiderea pentru mai mulţi copii este mai mare în comparaţie cu mediul urban. Cei mai mulţi bărbaţi şi cele mai multe femei care intenţionează să aibă copii în următorii trei ani sunt din zona de centru şi sud a ţării, iar cei mai puţini sunt din municipiul Chişinău. O treime din populaţia de vârstă reproductivă afirmă că îşi doresc un copil în următorii trei ani. 11% din respondenţi au spus că au probleme de concepere.

Premierul Natalia Gavriliţa, care a intervenit cu un mesaj video, a remarcat că Republica Moldova, la fel ca şi alte ţări din regiune, se confruntă cu reducerea natalităţii, îmbătrânirea populaţiei, scăderea speranţei de viaţă şi cu emigrarea. Guvernul îşi propune să creeze condiţii ca femeile şi bărbaţii să-şi poată realiza deopotrivă aspiraţiile profesionale şi cele familiale. De asemenea, îşi propune să creeze condiţii pentru ca diaspora să revină acasă şi să contribuie la dezvoltarea economică şi socială a ţării. Guvernul şi Parlamentul îşi unesc eforturile pentru a elabora o viziune comună, care se va reflecta într-o abordare strategică.

Studiul este realizat în cadrul Programului de rezilienţă demografică implementat de UNFPA, în colaborare cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Giulia Vallese, directoare interimară UNFPA pentru Europa de Est şi Asia, precizează că este cel mai mare studiu demografic desfăşurat în Republica Moldova şi oferă date necesare pentru a aborda corect schimbările demografice.

Subliniind potenţialul enorm al studiului în ceea ce priveşte înţelegerea factorilor legaţi de demografie, Nigina Abaszada, reprezentant UNFPA în Moldova, a precizat că aceleaşi familii vor fi vizitate încă de două ori – la fiecare trei ani. Deja rezultatele studiului sunt folosite în formularea diverselor documente de politici, cum ar fi echilibrarea volumului de lucru sau implicarea taţilor.

Ministrul muncii şi protecţiei sociale, Marcel Spatari, a remarcat că Moldova trebuie să ofere familiilor alegerea de a avea câţi copii doresc. Statul trebuie să ajute familiile, nu doar financiar, dar şi cu servicii. E nevoie de dezvoltarea creşelor. Angajatorii trebuie încurajaţi să creeze locuri de joacă a copiilor lângă locul de muncă, pentru ca părinţii să-şi poată lăsa copii mici la locul de muncă.

În cadrul studiului, peste 10 mii de respondenţi din 153 de localităţi din Republica Moldova au răspuns la întrebările operatorilor despre viaţa lor. Sondajul a colectat informaţii despre viaţa de familie, egalitatea de gen, relaţiile dintre parteneri, numărul dorit de copii, planificarea familială, dialogul intergeneraţional, echilibrul dintre muncă şi familie, intenţia de a emigra, bunăstarea economică şi socială şi alte aspecte importante din viaţa oamenilor.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite