Poliţişti, la cuţite cu şefii de la Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Securitatea Internă a verificat documentele secrete de la comisariat
Securitatea Internă a verificat documentele secrete de la comisariat

Peste 30 de angajaţi ai Comisariatului General din Chişinău cer procurorilor să investigheze dacă mascaţii de la „Fulger“ au descins legal în birourile lor.

Percheziţiile de miercurea trecută, de la Comisariatul General de Poliţie al municipiului Chişinău, efectuate de angajaţii Direcţiei Securitate Internă a MAI şi de mascaţii de la Brigada de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger“, au stârnit un val de nemulţumiri din partea efectivului Secţiei Poliţie Criminale. Unii le-au calificat ca pe „un show în stilul anilor ’90“, organizat de şeful direcţiei, Vladimir Maiduc, revenit în minister la sfârşitul lui 2012, după o pauză de mai mulţi ani.

„Au luat documente secrete“

Poliţiştii îi cer procurorului general interimar, Andrei Pântea, să investigheze cât de corect au procedat colegii lor care au dat buzna în vreo 20 de birouri şi să-i atragă la răspundere. Asta după ce, cu o zi înainte, pe 22 ianuarie, ministrul de Interne Dorin Recean a dispus să fie examinat modul în care este respectat regimul secret în Secţia Poliţie Criminală. Oficialul a cerut să le fie verificate birourile, mesele şi safeurile.

„Sub acest pretext, au ridicat mai multe documente ce ţin de infracţiunile de rezonanţă, informaţie cunoscută unui număr restrâns de persoane. Acest lucru a fost făcut cu depăşirea atribuţiilor“, se arată în plângerea oamenilor legii.
Deşi a fost depusă încă pe 24 ianuarie, autorii susţin că sesizarea nu a fost înregistrată. „Nu este chiar aşa. Verificăm acum elementele infracţiunii“, a răspuns Andrei Pântea, refuzând să ofere numele procurorului care investighează cazul. 

„Au tot dreptul să se plângă. Pe mine, însă, să nu mă deranjaţi. Îmi adresaţi întrebări provocatoare“, s-a supărat Vladimir Maiduc, şeful Direcţiei Securitate Internă, rugat să comenteze acţiunile subalternilor săi. Şi Ion Ţurcan, comandantul „Fulger“, a refuzat să discute cu noi.

Saachian

Ruslan Saachian s-a adresat din nou în instanţă. Foto: Tudor Iovu

Saachian, din nou în instanţă

Şi şeful celor 30 de poliţişti, Ruslan Saachian, a depus o plângere la Procuratură, solicitând să fie investigat felul în care a fost verificat biroul său. Cu puţin timp înainte de descindere, el şi vicecomisarul Alexei Laza fuseseră suspendaţi din funcţii prin ordinul ministrului Dorin Recean pentru un accident rutier provocat de subalternul lor Andrei Axenti. Pe 11 ianuarie, în timpul serviciului, acesta a urcat beat la volan şi a lovit patru pietoni. Cei doi şefi au fost nevoiţi să-şi ia o pauză până la finalizarea anchetei interne.

Suspendat anterior de două ori, Ruslan Saachian s-a adresat şi de această dată în instanţă, cerând să fie anulat ordinul ministrului şi să-i fie plătite pagube morale de 20.000 de lei. „În ziua când s-a produs accidentul, mă aflam în concediu, fiind peste hotarele ţării împreună cu familia. Habar nu aveam ce a făcut Axenti. Probabil, cineva urmăreşte să mă scoată din structurile ministerului pentru că aş fi incomod“, susţine şeful Secţiei Poliţie Criminală. Mai mult, el i-a cerut ministrului Recean să numească o altă subdiviziune să efectueze ancheta internă.

„Angajaţii Direcţiei Securitate Internă nu pot investiga acest caz deoarece acţiunile lor au fost contestate la Procuratură şi au statut de persoane cointeresate şi pot lua decizii ilegale pentru a se autoproteja“, se arată în cererea lui Ruslan Saachian „Ceea ce s-a întâmplat acum o săptămână este departe de reforma Ministerului de Interne. Ce voi face eu? Acum totul depinde de rezultatele anchetei“, este indignat şi Serghei Laza.

Exces sau necesitate

Pe de altă parte, ministrul de Interne spune că verificările au fost legale. „Nu am fost acasă la aceşti cetăţeni. A fost o măsură necesară în cadrul anchetelor interne pe care le desfăşurăm şi vor avea o finalitate logică. Noi întreprindem totul pentru a asigura integritatea şi eficienţa angajaţilor MAI“, ne-a declarat Dorin Recean.

Unul dintre predecesorii, Victor Catan, afirmă însă că MAI a luat-o pe o cale greşită dacă percheziţiile la comisariate fac parte din reforma ministerului. „A veni cu automatele peste colegii care combat criminalitatea este o chestiune ieşită din comun. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat în istoria instituţiei. Este un exces“, este de părere fostul şef de la Interne.

„Dacă astfel de măsuri sunt necesare pentru ancheta internă, trebuie să recurgem la ele pentru a aduna probe. Totuşi, între structurile ministerului ar trebui să existe o relaţie colegială. Probabil, Securitatea Internă a folosit o metodă mai puţin obişnuită pentru că a prevăzut o anumită rezistenţă“, crede, în schimb, Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite