Plagiatul în Moldova este încă destul de popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii din Republica Moldova cunosc sensul noţiunilor „plagiat” şi „piraterie”. Cu toate acestea, ei preferă să descarce zilnic de pe internet produse nelicenţiate. O fac pentru că acestea sunt gratuite, accesibile sau pentru că nu ştiu că, în acest caz, comit o ilegalitate, arată raportul de activitate al Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) pentru anul 2014.

AGEPI a efectuat un sondaj al cunoştinţelor în domeniul proprietăţii intelectuale, în rândurile elevilor claselor a IX-XII, la care au fost chestionaţi aproape 6.000 de tineri. Printre soluţiile identificate de aceştia, care ar contribui la prevenirea plagiatului, mai mult de jumătate au precizat necesitatea „menţionării autorului şi a sursei”. Circa 21% au spus că vor renunţa la material în cazul în care au dubii în privinţa sursei sau originii lucrării, iar peste15% dintre cei chestionaţi au sugerat înlocuirea termenilor din opera originală cu sinonime.

Fotografiile, muzica şi filmele, cele mai descărcate de pe internet

Acelaşi sondaj mai arată că, în pofida faptului că majoritatea elevilor percep pirateria ca pe un lucru negativ, o bună parte din respondenţi descarcă zilnic produse nelicenţiate. Cele mai solicitate obiecte ale drepturilor de autor şi conexe descărcate de pe internet sunt imaginile fotografice (30,5%), piesele muzicale (26,6%) şi filmele (18,6%). În acelaşi timp, mulţi elevi nu au descărcat niciodată filme (17%), jocuri pentru calculator (34,9%), cărţi (40,5%) sau softuri (19,2%).

Fiind întrebaţi ce fel de softuri utilizează, aproape 37% dintre elevi au răspuns că le descarcă legal de pe internet, 30,8% - ilegal, iar 20,2% le procură legal din magazine specializate. Merită atenţie şi faptul că peste 5% din respondenţi au menţionat că folosesc softuri instalate ilegal, la momentul procurării calculatorului, ceea ce dovedeşte o activitate ilegală a unor centre de comercializare a calculatoarelor, atenţionează AGEPI.

Totuşi, majoritatea respondenţilor (61,2%) sunt dispuşi să respecte drepturile autorilor şi interpreţilor şi să plătească un preţ accesibil pentru descărcarea legală a muzicii, filmelor, cărţilor sau softului de pe internet. La polul opus - 38,8% nu ar accepta, deocamdată, să procure opere licenţiate.

Încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală

Potrivit raportului, în anul 2014 a fost înregistrată o creştere a numărului de cereri de intervenţie depuse de titularii drepturilor de proprietate intelectuală şi, respectiv, o creştere a numărului de obiecte de proprietate intelectuală pentru care a fost solicitată protecţie la frontieră. Astfel, la Serviciul Vamal au fost depuse 136 de cereri, dintre care 91 erau semnate de titularii străini. În comparaţie cu anul 2013 (95 cereri), numărul cererilor de intervenţie a crescut cu 43%, dar comparativ cu anul 2012 (275), numărul acestora este mai mic cu aproximativ 50%.

Tot pe parcursul anului trecut, Serviciul Vamal a înregistrat 30 de cazuri când au fost reţinute mărfuri susceptibile a fi contrafăcute, număr care se situează la nivelul anului 2011. În 25 de cazuri de reţinere a fost vorba despre încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală referitoare la mărci, preponderent străine (96%), iar în 5 cazuri a fost adusă atingere dreptului exclusiv asupra unor modele industriale (100% titulari autohtoni).

Din categoria mărfurilor reţinute la frontieră fac parte ambalajele, husele, stickerele, produsele cosmetice, îmbrăcămintea şi încălţămintea, precum şi jucăriile sau desene şi modele industriale (pietre funerare).

În total, pe parcursul anului 2014, angajaţii Serviciului Vamal au intentat 5 dosare contravenţionale, remise spre examinare instituţiilor competente. Un dosar a fost remis instanţei de judecată.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite