PAS propune ca directorul CNA să nu mai fie ales prin concurs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ofiţer CNA FOTO simbol
Ofiţer CNA FOTO simbol

Deputaţii din Partidul Acţiune şi Solidaritate propun ca directorul Centrului Naţional Anticorupţie să fie numit în funcţie de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, la propunerea a cel puţin 20 de deputaţi, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi. Or, în prezent, legislaţia prevede că directorul CNA este selectat pe bază de concurs organizat de Comisia juridică, transmite IPN.

Într-un proiect de lege, înregistrat în Parlament, se propune abrogarea alineatului, potrivit căruia „candidatul la funcţia de director este selectat pe bază de concurs, organizat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, cu atragerea în calitate de observatori a reprezentanţilor societăţii civile sau a reprezentanţilor mediului academic”.

Autorii iniţiativei argumentează necesitatea adoptării prezentului proiect de lege prin „percepţia societăţii că concursurile pentru selectarea candidaţilor la funcţii de conducere a unor autorităţi de către Parlament sau de Guvern nu în toate cazurile se soldează cu activitatea eficientă a acestor autorităţi în realizarea interesului public”.

„Experienţa organizării concursurilor pe platforma parlamentară a demonstrat că în multe cazuri în cadrul acestor concursuri nu se asigură o selectare imparţială a celor mai buni candidaţi, fiind prezent un interes politic de a promova „candidaţii preferaţi” şi a descalifica „candidaţii incomozi”. În alte cazuri câştigătorii desemnaţi nu erau numiţi în funcţiile de conducere respective, în aceste funcţii fiind numite alte persoane”, se menţionează în nota informativă a proiectului.

Deputaţii PAS mai precizează că modificarea modalităţii de desemnare şi numire a directorului CNA va contribui la responsabilizarea corpului de deputaţi în desemnarea unui sau mai multor candidaţi la funcţia de director, în cazul vacanţei funcţiei.

Prevederile privind alegerea pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat, rămân aceleaşi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite