„Omul, Bestia şi Virtutea“ se întâlnesc la Teatrul Naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un tată brutal şi un trio conjugal, pe scena Teatrului Naţional din Chişinău FOTO Tudor Iovu
Un tată brutal şi un trio conjugal, pe scena Teatrului Naţional din Chişinău FOTO Tudor Iovu

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“ din Chişinău aduce în scenă, începând de astăzi, o tragicomedie semnată de celebrul scriitor italian Luigi Pirandello, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.

După cum scria însuşi autorul, „Omul, Bestia şi Virtutea“ este o poveste plină de amărăciune, o satiră crudă la adresa umanităţii şi a valorilor sale morale. Este drama unei femei ignorate de bărbatul său violent, care rămâne însărcinată cu profesorul de italiană al fiului lor. Căpitan de marină, soţul se întoarce acasă pentru o singură seară, în care femeia trebuie să-l bage în pat cu orice preţ, pentru ca să dea plodul din pântece drept al lui. Nu e o sarcină uşoară, deoarece marinarul nu s-a atins trei ani de nevastă şi are o altă familie undeva departe, după mări şi ţări.

Tragicomedia este pusă în scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu“ din Chişinău de regizorul italian Andrea Battistini, care colaborează deja de 15 ani cu actorii moldoveni. „Când vin aici, mă simt ca acasă. Pentru mine, ei sunt fraţi, şi nu actori. În plus, este o experienţă vie, o ocazie preţioasă de a confrunta două sisteme teatrale diferite“, mărturiseşte regizorul.

andrea battistini

Regizorul italian Andrea Battistini/ FOTO Tudor Iovu

Actual oricând şi oriunde

Spectacolul s-a jucat iniţial în Italia, cu Angela Ciobanu şi Ion Mocanu în rolurile doamnei şi domnului Perella şi cu un coleg italian în cel al profesorului Paolino, interpretat acum de Petru Oistric.

„E interesant şi curios să joci un amant. Cineva poate să mă condamne şi să-l compătimească pe soţ. Alţii vor zice că sunt bravo. Povestea are un final deschis. Încercăm să păstrăm şi lupul sătul, şi oaia întreagă“, dezvăluie actorul.

Deşi acţiunea se petrece acum o sută de ani, tema adulterului e oricând actuală, de la Elena din Troia încoace. „Este vorba de o familie italiană, dar, de fapt, şi la noi în ţară sunt multe femei în situaţia asta disperată. Nu ştiu ce e bine şi ce e rău, cine e vinovat şi cine are dreptate, dar mi-aş dori ca bărbaţii să fie mai atenţi faţă de cele alături de care îşi trăiesc viaţa“, afirmă Angela Ciobanu. 

angela ciobanu

Actriţa Angela Ciobanu, în rolul soţiei infidele/FOTO Tudor Iovu

Acelaşi îndemn vine şi de la partenerul său de scenă. „Bărbaţii uneori uită că soţia e femeie şi, aşteptând să fie mângâiată, ea poate să cadă în păcat. O învinuim atunci, deşi e vina noastră, noi am împins-o în păcat“, crede Ion Mocanu.

Actorul susţine că în viaţa reală nu are nimic în comun cu personajul pe care-l interpretează. „Nu sunt violent. Pentru mine, femeia e cea mai frumoasă creaţie a lui Dumnezeu pe pământ. Ne leagă, poate, doar uniforma, care-mi stă foarte bine şi pe care mi-am dorit dintotdeauna s-o port“, glumeşte artistul.   

O premieră şi un debut

Reprezentaţia din această seară va fi un „botez“ pentru Nicu Tkacenko, de 12 ani, care-l joacă pe micul Nono. „Este un puşti foarte alintat, care primeşte tot ce-şi doreşte. Trebuie să-mi schimb atitudinea ca să intru în rol, pentru că, de obicei, nu sunt aşa“, încearcă să ne convingă băiatul, care fură meserie de la sora sa mai mare, actriţa Ana Tkacenko. Pe moment, actoria este pentru el doar un hobby, pentru că visează să devină fizician sau matematician.

nicu tkacenko

Pentru Nicu Tkacenko, acesta este spectacolul de debut/ FOTO Tudor Iovu

„Este un elev foarte bun, mai ales la matematică, dar e bravo şi la actorie, pentru că e foarte inteligent. E un fel de vulpe, are ochii şmecheri, e perfect pentru acest rol“, îl încurajează regizorul.

Turneu în Italia

În primăvară, actorii de la Naţional vor merge cu acest spectacol în Italia şi-l vor juca atât în limba română, cât şi în italiană. De asemenea, ei vor prezenta comedia shakespeariană „A douăsprezecea noapte“, realizată acum câţiva ani, în limba italiană, de Andrea Battistini pentru o echipă de la acelaşi teatru.

„Am colindat atunci aproape toată peninsula, am jucat în oraşe mari şi comune mici. Acolo, practic fiecare localitate are un teatru. Odată am jucat într-un castel de la 1200. A fost un decor impresionant, ca pe vremea lui Shakespeare“, îşi aminteşte cu nostalgie Petru Oistric. 

Pe scena mică a teatrului

Premiera comediei „Omul, Bestia şi Virtutea“ va avea loc în această seară, începând cu ora 18.00. Spectacolul se joacă în sala-studio „Valeriu Cupcea“ a Teatrului Naţional şi pe 4, 5 şi 12 decembrie, de la aceeaşi oră. Biletele costă 70 de lei. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite