Oleg Serebrian: Discuţiile cu Tiraspolul vizează acum doar aspectele tehnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oleg Serebrian Europa Liberă
Oleg Serebrian Europa Liberă

Vicepremierul pentru Reintegrare reiterează că nu există indicii care ar trăda o eventuală implicare a Republicii Moldova în războiul din Ucraina. Oleg Serebrian recunoaşte că regiunea transnistreană reprezintă un pericol de escaladare a conflictului, însă, deocamdată, un astfel de scenariu este doar ipotetic, notează IPN.

Oficialul spune că războiul din Ucraina a blocat complet formatul de negocieri 5+2, iar discuţiile cu liderii separatişti din stânga Nistrului se rezumă acum doar la subiectele tehnice.

Oleg Serebrian spune că, deocamdată, nu există motive de îngrijorare privind o eventuală implicare a regiunii transnistrene în războiul din Ucraina. Potrivit oficialului, scenariul atragerii regiunii în conflict nu este agreat nici de cetăţenii regiunii şi nici de pretinsele autorităţi de la Tiraspol.

„Un conflict care rămâne nesoluţionat, într-o zonă atât de turbulentă, este un pericol. Totuşi, pericolul ca aceste tensiuni să se răsfrângă imediat asupra noastră, să fim implicaţi în mod cert în acest conflict, este destul de mic. După începerea războiului din Ucraina, discuţiile cu partea transnistreană sunt legate strict de aspectele tehnice, subiectele politice nu sunt puse în dezbatere. Pentru că şi formatul de negocieri politice 5+2 nu este acum funcţional. Discuţiile acum se referă la tranzit, importuri, electricitate, subiecte care interesează şi o parte, şi alta”, a spus Oleg Serebrian în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Vicepremierul recunoaşte că există numeroase critici la adresa formatului de negocieri 5+2 şi la adresa aşa-zisei politici a paşilor mici. Totuşi, acest format a menţinut pacea în regiune şi a asigurat evoluţii pe unele aspecte sociale, spune Oleg Serebrian.

„S-a considerat că fie din cauza OSCE, sau a altor participanţi, formatul 5+2 este inadecvat. Mulţi critică prezenţa Tiraspolului în format şi spun că trebuie să se discute direct cu Moscova. Au existat şi reproşuri la adresa OSCE, se spunea că OSCE trebuie substituit cu ONU. Dar avem atât de multe conflicte în lume în care ONU este implicată şi de ani buni sunt misiuni de pacificare ONU şi nu neapărat s-au rezolvat. Schimbarea mediatorului internaţional nu este, neapărat, cheia reuşitei. Cu toate criticile care-i sunt aduse acestui format de negocieri, în comparaţie cu celelalte conflicte din Abhazia, Osetia de Sud, Karabah, dosarul transnistrean a evoluat cu paşi foarte mici, şi multe lucruri s-au făcut potrivit”, a mai spus vicepremierul.

Formatul 5+2 include Chişinăul şi Tiraspolul drept părţi implicate în conflict. OSCE, Federaţia Rusă şi Ucraina au statut de mediatori, iar Uniunea Europeană şi SUA au statut de observatori.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite