„Noi suntem români, nu suntem debili!“. Românii din diasporă, egalaţi cu alienaţii mintal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La alegerile prezidenţiale din 2009, românii basarabeni au făcut cozi la secţiile de votare
La alegerile prezidenţiale din 2009, românii basarabeni au făcut cozi la secţiile de votare

Cetăţenii români din Basarabia cred că impunerea unei taxe pentru votul lor la referendum este o măsură discriminatorie şi o încălcare a Constituţiei României, care interzice doar debililor şi criminalilor să participe la alegeri.

Preşedintele interimar Crin Antonescu vrea ca românii din diasporă să voteze la referendumul din 29 iulie pentru demiterea lui Traian Băsescu doar dacă plătesc cel puţin un impozit în Romania. „În fond, ca şi cetăţean, eşti «coacţionar» al statului. Nu poţi să decizi asupra administrării lui, dar să nu participi cu nimic", a declarat Antonescu. „Trebuie sa vorbim şi despre principiul reprezentării. Plec de la exemplul din 2009, când alegerea lui Băsescu a fost decisă cu voturile celor din străinătate, dar consecinţele nu le suportă aceştia, ci românii din ţară. Ceea ce nu mi se pare corect", a motivat liderul PNL. Şi europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a declarat că românii din afară nu mai sunt interesaţi de România şi, drept urmare, n-ar mai trebui lăsaţi să voteze.

„VOTUL MEU CONTEAZĂ!
Propunerile au stârnit reacţii dure din partea asociaţiilor de români din Europa, care au declarat că, deşi nu plătesc direct impozite, trimit anual în ţară cel puţin cinci miliarde de euro. Şi basarabenii cu paşapoarte româneşti consideră că li se încalcă dreptul de a alege, prevăzut de Constituţia României. „Votul meu contează, la fel ca şi cel al românilor din ţară. Nu cred că este normal să plătesc pentru a-mi exprima opţiunea", spune Andrei Ganea (24 de ani) din Străşeni.

Cei mai îngrijoraţi sunt moldovenii care abia şi-au depus dosarul pentru cetăţenie. Aceştia se tem că şansele lor să devină români în acte vor scădea odată cu demiterea lui Băsescu. „Sper să obţinem paşaport până la referendum, pentru că după aceea, dacă nu va mai fi Băsescu preşedinte, situaţia s-ar putea schimba", mărturiseşte Victor Gabură (38 de ani) din Chişinău.

PE ACEEAŞI TREAPTĂ CU DEBILII

„Suntem români egali în drepturi cu cei din ţară. Preşedintele lor este şi al nostru. Este o discriminare să ne lipsească de dreptul de a vota, iar ideea de a impune o taxă este o aberaţie", reclamă Nicolae Dabija, preşedintele Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova. Mai mult, unii analişti îi sugerează lui Crin Antonescu să revadă Constituţia României. „Articolul 36 prevede că «nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale». Nu cred că cetăţenii români din afara ţării pot fi puşi pe aceeaşi treaptă cu debilii", argumentează Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Şi senatorul PDL Viorel Badea crede că toţi alegătorii ar trebui puşi în condiţii egale. „Nu poţi să apelezi la o asemenea soluţie numai în cazul cetăţenilor din afara ţării, pentru că ar fi o măsură discriminatorie. În acest caz, va trebui ca toţi românii să meargă la vot cu cartea de identitate într-o mână şi cu certificatul ce dovedeşte că şi-au plătit impozitele în alta, ceea ce este aberant şi imposibil de pus în aplicare", explică politicianul.  În opinia lui Badea, coaliţia de la guvernare face acest pas deoarece în interiorul clasei politice româneşti există senzaţia că diaspora votează împotriva partidelor de centru-stânga.

BĂSESCU, SUSŢINUT DE BASARABENI

„Antonescu este conştient de faptul că la ultimele alegeri prezidenţiale Băsescu a câştigat la o diferenţă extrem de mică, iar voturile decisive au venit din străinătate. Dacă preşedintele interimar va taxa voturile cetăţenilor români din străinătate, există riscul ca istoria să se întoarcă împotriva lui", atenţionează jurnalistul Victor Nichituş, originar din România şi stabilit la Chişinău. La scrutinul din 2009, Traian Băsescu a fost votat masiv de românii din Republica Moldova. „Basarabenii îl votează pentru că el s-a implicat în delicata problematică moldavă, iar moldovenii, chiar dacă nu se pricep la diplomaţii de culise, ştiu când cineva pune sau nu suflet", consideră jurnalistul cu dublă cetăţenie.

94,8 procente din alegătorii din Republica Moldova au votat pentru Traian Băsescu la prezidenţialele din 2009

De aceeaşi părere este şi scriitorul Nicolae Dabija. „Băsescu este susţinut pentru că a încercat să apropie Basarabia de ţară şi a spus lucrurilor pe nume, ceea ce în ochii basarabenilor este o dovadă de curaj. Spre deosebire de Iliescu, el a declarat de la tribunele internaţionale că Basarabia este o aşchie de pământ românesc rămasă, dintr-un accident istoric, în afara ţării şi a Europei. Chiar dacă nu a întreprins multe acţiuni, însuşi faptul că nu am fost uitaţi e un lucru mare", afirmă publicistul. Deocamdată, Bucureştiul nu a hotărât la nivel oficial cum va fi organizat referendumul peste hotare. „Aşteptăm decizia Guvernului şi, în funcţie de aceasta, ne vom pregăti de alegeri", precizează George Scarlat, purtătorul de cuvânt al Ambasadei României în Republica Moldova.

Vreau să votez la 29 iulie, iar taxa nu va fi o piedică. Sunt gata să plătesc.
Alexandru Comendant, lector universitar

Aș vota pentru Traian Băsescu pentru că el a avut mereu grijă de Republica Moldova.
Andrei Ganea,şomer

Relaţiile moldo-române nu se vor schimba, deoarece Vlad Filat este prie-ten cu Victor Ponta.
Natalia Duminică,casnică

Ambasadorul Gitenstein: Este inacceptabil un referendum care nu este în concordanță cu Constituția

Premierul Vlad Filat: „Sper că situaţia din România se va calma şi, indiferent cine va fi la guvernare, relaţia cu Republica Moldova va rămâne o prioritate"

Curtea Constituțională a României a decis: Legea referendumului este aprobată doar dacă jumătate plus unu din numărul alegătorilor se prezintă la vot

Paşapoartele româneşti, în aer. Consulatul românesc a rămas fără certificate de naştere

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite