Nicu Popescu: Războiul din Ucraina este cea mai mare provocare în calea apropierii Moldovei de UE
0Cea mai mare provocare în calea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană o reprezintă războiul din Ucraina. O spune vicepremierul Nicu Popescu, potrivit căruia, consecinţele agresiunii militare ruse se resimt în toate statele europene prin majorări galopante ale preţurilor la resursele energetice, iar Republica Moldova nu este o excepţie, notează IPN.
Şeful diplomaţiei de la Chişinău spune că autorităţile au anticipat decizia Consiliului European şi au pregătit deja un plan intern privind implementarea reformelor sugerate de Comisia Europeană.
Ministrul de externe de la Chişinău spune că autorităţile deja au început să elaboreze strategii pentru a implementa recomandările venite din partea Comisiei Europene. Printre condiţionalităţile UE impuse Republicii Moldova odată cu obţinerea statutului de ţară candidată la aderare sunt reforma justiţiei, combaterea corupţiei, reforma administraţiei centrale, eficientizarea procesului de achiziţii publice, creşterea gradului de transparenţă prin implicarea societăţii civile în procesul de luare a deciziilor.
„Odată cu bucuria a venit şi o responsabilitate foarte mare de a folosi această oportunitate istorică pentru a face câţiva paşi majori pentru a aduce ţara în Uniunea Europeană. Anticipând decizia Consiliului European încă de marţea trecută am început a pregăti un plan intern pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene. Zilele acestea avem consultări cu instituţiile responsabile de implementarea acestor recomandări, adică lucrul nu s-a oprit nici măcar pentru o jumătate de zi. Suntem optimişti, dar nu va fi simplu deloc, este foarte mult de lucru, contextul regional rămâne foarte problematic, dar trebuie să folosim această şansă”, a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chişinău.
Nicu Popescu a venit şi cu o reacţie la declaraţiile fostului preşedinte rus, Dmitrii Medvedev, potrivit căruia Republica Moldova a obţinut statut de ţară candidată la aderare pentru că se mizează pe o „refacere a României Mari”. Şeful diplomaţiei de la Chişinău califică declaraţiile lui Medvedev drept speculaţii.
„Au fost câteva semnale publice venite din partea Federaţiei Ruse, aceste semnale nu cred că se înscriu în spiritul unei relaţii corecte. Noi am anunţat că pentru noi parcursul european reprezintă voinţa societăţii noastre, relaţia noastră cu România este una specială. România este primul stat care a recunoscut independenţa şi suveranitatea noastră, ne ajută în parcursul nostru european. Avem legături istorice, avem limbă comună. Aceştia sunt parametrii relaţiei noastre cu România şi orice alte speculaţii nu-şi au locul”, a mai spus Nicu Popescu.
În acelaşi timp, Nicu Popescu spune că în următoarele luni sau chiar ani, cea mai mare provocare în calea apropierii Republicii Moldova de UE este incertitudinea generată de războiul din Ucraina.
„Cea mai mare provocare ţine de evoluţia războiului din Ucraina. Evident că la această etapă nu ştim unde şi când se va opri acest război, în ce condiţii se va opri. Acest lucru afectează securitatea absolută a tuturor statelor de pe continent, inclusiv a Republicii Moldova. Războiul afectează economia, preţurile la produsele energetice. În acest context, cele mai mari provocări în următoarele luni sau chiar ani depind de evoluţia acestui război, acestei agresiuni ruse împotriva Ucrainei care creează cele mai mari riscuri pentru tot continentul european”, a menţionat vicepremierul.