Moldovenii care merg la scăldat de Revelion sau îl sărbătoresc de două ori. Atmosfera de Anul Nou, descrisă de moldovenii din diasporă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce moldovenii din SUA, Olanda, Spania sau Estonia sărbătoresc Revelionul ca acasă, cei din Germania, Franţa, Canada sau Sri Lanka spun că marchează noaptea dintre ani în spiritul atmosferei specifice ţărilor în care s-au stabilit cu traiul, se arată în materialele realizate de IPN.

Potrivit sursei citate, chiar dacă moldovenii vor sărbători Revelionul peste Ocean, în Olanda, Spania sau Estonia, bucatele tradiţionale şi atmosfera de acasă nu vor lipsi. Astfel, Anastasia Condruc spune că se simte de Anul Nou în capitala Spaniei de parcă ar fi acasă, „cu multe cumpărături şi mâncare şi mai multă”.

Totuşi, reprezentanţei diasporei din Germania sau Franţa susţin că s-au obişnuit să sărbătorească absolut diferit Anul Nou faţă de felul cum o făceau în Republica Moldova. Potrivit moldovenilor din aceste ţări, de Revelion accentul pe ambianţă, nu pe mâncare. „Nu suntem iubitori de multă mâncare, gălăgie sau focuri de artificii. Venind în Germania, ne-am păstrat obiceiul, astfel că pentru noi există lucruri mult mai de preţ decât multă mâncare şi băutură în noaptea dintre ani. Când eram acasă, de Revelion îi vizitam pe părinţi. Aici, ne străduim să fim alături de prietenii apropiaţi. Pentru noi, o însemnătate mai mare o are Crăciunul”, a menţionat Diana Zamurca, jurnalistă stabilită în Germania.

De cele mai exotic Revelion au parte moldovenii din Sri Lanka. Ei sărbătoresc Anul Nou la 30 de grade căldură şi merg la scăldat. Snejana Cvasnei a povestit reporterului IPN că Anul Nou tradiţional srilankez este sărbătorit pe 13-14 aprilie, dar şi pe 31 decembrie poţi să ai parte de multe distracţii. „Diferenţa de acasă e că în Sri Lanka pe 31 decembrie afară sunt +30 grade Celsius şi în loc de săniuş moldovenii merg la scăldat”, a afirmat Snejana Cvasnei.

Şi moldovenii din Canada au parte de un Revelion mai puţin obişnuit, sărbătorind momentele trecerii dintre ani de două ori  - o dată prin skype, cu rudele din Moldova şi o dată la miezul nopţii, ora locală. „Având în vedere că diferenţa de fus orar este de 7 ore, atunci când în Moldova este miezul nopţii, în Canada este ziua încă, moldovenii ciocnesc paharele de două ori”, a spus Lidia Oprea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite