Moldova exportă în Rusia coniacul la preţ de vodcă ieftină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea de export a acestei băuturi selecte este de trei ori mai mică decât cea de comercializare pe piaţa locală. Specialiştii spun că la mijloc ar putea fi o schemă de evaziune fiscală.

Unul dintre cei mai renumiţi şi mai mari producători de coniacuri din Republica Moldova, fabrica „Aroma" din Chişinău, a exportat anul trecut producţia sa în Federaţia Rusă la un preţ de doar 27,2 lei pentru o sticlă. În anul 2009, valoarea de export a unui coniac a fost şi mai mică, de aproximativ 25 de lei, atât cât costă cea mai ieftină vodcă pe piaţa moldovenească.
Potrivit lui Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, în anul 2010 întreprinderea „Aroma" a reuşit să majoreze de circa 2,4 ori exporturile de coniac în Rusia până la 609.000 de sticle, în valoare de 16,6 milioane de lei.

Preţ suspect de mic

Specialiştii consideră că preţul de export al unei sticle de coniac este mult prea mic. „Nu cred că 27 de lei pentru o sticlă este un preţ normal pentru o băutură alcoolică selectă precum coniacul. Mai mult, valoarea de export pare suspect de mică, în condiţiile în care preţul mediu de comercializare a coniacului pe piaţa internă a Republicii Moldova este de trei ori mai mare", susţine Viorel Chivriga, economist la IDIS „Viitorul".

Schemă de evaziune fiscală

Experţii nu exclud că la mijloc ar fi o schemă de evaziune fiscală, despre care a vorbit anterior şi opoziţia comunistă.
Pe piaţa rusească, coniacul se vinde la un preţ de aproape cinci ori mai mare decât cel la care oficial se importă. În acelaşi timp, pe piaţa internă cel mai ieftin divin produs de fabrica „Aroma" se vinde cu 79 de lei sticla, adică triplu faţă de preţul mediu de export.
Cel mai popular coniac livrat în Rusia este „Belâi Aist" (Barza Albă), iar preţul minim de vânzare en-gros pe piaţa internă este de 96,5 lei sau de 3,5 ori mai mare decât la export. Pe piaţa din Federaţia Rusă, „Belâi Aist" se vinde en-gros cu 14 dolari sticla sau de şase ori mai scump decât se importă din Republica Moldova.
În prezent, fabrica „Aroma" se află în procedură de insolvabilitate, ca urmare a managementului defectuos şi a datoriilor de circa 250 de milioane de lei. Circa 150 de milioane de lei sunt datorii faţă de băncile locale, iar restul faţă de furnizorii de materie primă.
Ministrul Agriculturii spune că s-a ajuns la un acord cu trei bănci, cei mai importanţi creditori privind reeşalonarea pentru 7 ani a rambursării creditelor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite