Ministerul Mediului le răspunde vânătorilor: „Acuzaţiile sunt nefondate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MInisterul Mediului a interzis vânătoarea mai multor specii de păsări şi animale FOTO: Adevărul
MInisterul Mediului a interzis vânătoarea mai multor specii de păsări şi animale FOTO: Adevărul

Reprezentanţii Ministerului Mediului susţin că vânătoarea mai multor specii de păsări şi animale a fost interzisă din cauza densităţii insuficiente a acestora, iar acuzaţiile vânătorilor sunt nefondate.

Ministerul a răspuns apelului Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor (SVPM), adresat astăzi premierului Valeriu Streleţ şi transmis instituţiilor de presă. Potrivit unui comunicat, prin decizia Guvernului a fost interzisă vânătoarea nu doar a „păsărilor acvatice şi a iepurelui de câmp”, după cum se menţionează în scrisoare, ci şi a altor specii de animale, cum ar fi cerb, elan, căprior din motivul densităţii insuficiente a populaţiilor respective.
„Ministerul Mediului regretă interpretarea tendenţioasă şi unilaterală a Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor, care consideră vieţuitoarele enumerate în actul normativ sus-menţionat ca fiind eminamente destinate vânatului. Or, regnul animal aflat pe teritoriul Republicii Moldova constituie proprietatea statului, şi nu a unei asociaţii obşteşti, care pretinde a avea „140 de ani de la fondare”, deşi a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei abia pe 5 august 1998”, se menţionează în comunicat.  

Reprezentanţii ministerului susţin că propunerile „deloc dezinteresate ale SVPM privind necesitatea deschiderii vânătorii a iepurilor de câmp s-au dovedit a fi neîntemeiate”. „Densitatea optimă stabilită pentru fondul cinegetic naţional este de 160 000-200 000 exemplare, iar efectivul real al iepurelui de câmp a fost estimat de către specialişti la circa 73 000 exemplare. Chiar dacă am admite supoziţia hazardată a Asociaţiei, conform căreia în această toamnă o să se mărească numărul comun de iepuri până la 115-120 de mii de exemplare, nu se încadrează în limitele prevăzute de legislaţia în vigoare”, argumentează responsabilii de mediu.
Autorităţile subliniază faptul că ritmul pierderii biodiversităţii în Republica Moldova este foarte rapid, exemplu în acest sens fiind ediţia a III-a a Cărţii Roşii din anul curent, care include circa 200 de specii rare şi periclitate noi de animale şi plante, inclusiv 25 specii noi de păsări.

Reprezentanţii Ministerului Mediului susţin că, reieşind din argumentele expuse şi condamnând poziţia intransigentă a Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor, ministerul „respinge acuzaţiile nefondate şi îşi reiterează angajamentul protejării speciilor de animale şi păsări enumerate în decizia respectivă de Guvern”. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite