Ministerul Finanţelor promovează standarde de contabilitate mai proaste decât cele în vigoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noile standarde de contabilitate au provocat revolta contabililor
Noile standarde de contabilitate au provocat revolta contabililor

Asociaţia Contabililor şi Auditorilor Profesionişti din Republica Moldova (АСАР) îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu decizia Ministerului Finanţelor de a aplica, începând cu anul 2014, noi Standarde Naţionale de Contabilitate (SNC) şi Planul general de conturi contabile.

Ministerul Finanţelor a aprobat la 6 august şi a publicat la 16 august 2013 două ordine privind aprobarea Standardelor Naţionale de Contabilitate (SNC) şi a Planului general de conturi contabile, potrivit conform cărora agenţii economici for fi obligaţi să treacă la noile SNC şi Planul de conturi de la 1 ianuarie 2014.

Decizia celor de la Finanţe a provocat îngrijorare în rândul contabililor.

Astfel Asociaţia Contabililor şi Auditorilor Profesionişti din Republica Moldova (АСАР) se arată îngrijorată de "inovaţiile" Ministerului Finanţelor. Aceasta pentru că aşa-zisele noi standarde sunt mai proaste decât cele în vigoare.

"Este de fapt un pas înapoi. Aceste standarde nu aduc nimic nou pentru acest domeniu. Mult mai simplu era să perfecţioneze actualele standarde, care chiar dacă sunt vechi, au fost elaborate conform standardelor internaţionale", ne-a explicat un specialist în contabilitate.

De notat că documentele adoptate nu au fost încă publicate. Conţinutul Standardelor Naţionale de Contabilitate şi Planului general de conturi contabile ar urma să apară într-o Ediţie Specială a Monitorului Oficial al Republicii Moldova şi plasate pe pagina oficială a Ministerului Finanţelor în termen nedeterminat la moment. În zilele de odihnă pagina web a ministerului Finanţelor era însă nefuncţională şi chiar apărea o avertizare că este periculos pentru a o accesa.

Potrivit ACAP, comunitatea profesională exprimă opinii diferite privind efectul si eficacitatea economică a acestor decizii luate din punct de vedere al administrării lor atât din partea bussinesului cât şi din partea reglementatorului (MF, IFPS, BNS, etc).

Astfel, agenţi economici vor fi nevoiţi în următoarele trei luni să planifice cheltuieli pentru modificarea soft-ului, studierea noilor SNC, pregătirea şi implementarea metodicei de trecere la noul Plan de conturi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite