Maia Sandu, în Parlament: Moţiunea de cenzură a apărut de frica de un procuror general independent şi de un Guvern care livrează rezultate
0Premierul Maia Sandu susţine că, prin votul de marţi, 12 noiembrie, în privinţa moţiunii de cenzură, deputaţii urmează să răspundă care este viziunea asupra justiţiei de care au nevoie cetăţenii – „o justiţie independentă şi corectă sau o justiţie cu telecomandă, o justiţie care să cureţe de corupţi sau o justiţie în care corupţii au protecţie politică în continuare”, transmite IPN.
În şedinţa Parlamentului, la care se examinează moţiunea de cenzură, şefa executivului a declarat că această moţiune a apărut „de frica de un procuror general independent şi de un Guvern care livrează rezultate”.
„Stimaţi aleşi ai poporului, vreau să vă adresez o întrebare simplă la care să răspundeţi sincer, dacă doriţi, în următoarele minute: De ce vă aflaţi aici? De ce sunteţi deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova. Cred că răspunsul la această întrebare va ghida decizia dumneavoastră de astăzi şi sper că măcar unii dintre dumneavoastră să conştientizeze responsabilitatea pe care o poartă în faţa cetăţenilor. Nu în faţa mea, nu în faţa Guvernului, ci în faţa cetăţenilor. Iar cetăţenii aşteaptă două lucruri de la noi: să trăiască mai bine şi să li se facă dreptate. Anume pe aceste două dimensiuni s-a mişcat cel mai mult Guvernul în aceste cinci luni”, a declarat premierul Maia Sandu.
Potrivit premierului, zilele acestea în Parlament se întâmplă cu o rapiditate uimitoare lucruri bizare. Mai întâi, Partidul Democrat, aflat în opoziţie, îşi retrage moţiunea de cenzură, iar apoi Partidul Socialiştilor înaintează o moţiune de cenzură pentru a scăpa de actualul cabinet de miniştri. „Deputaţii din Partidul Socialiştilor îşi construiesc moţiunea pe false acuzaţii despre înrăutăţirea situaţiei sociale şi economice a ţării şi aruncă toate pietrele în Guvern. De ce minţiţi oamenii? Unde vedeţi dumneavoastră înrăutăţirea situaţiei sociale şi economice? Singura înrăutăţire a situaţiei economice este pentru cei cărora li s-au oprit schemele de corupţie. Pentru oamenii cinstiţi am gândit un buget al solidarităţii, care să vină în ajutorul celor nevoiaşi”, a mai spus şefa executivului.
Potrivit Maiei Sandu, cetăţenii nu s-au aşteptat la miracole în cinci luni, ci apreciază un Guvern responsabil, format din miniştri cinstiţi. „După luni de muncă dezinteresată încep să se vadă rezultatele şi se pare că asta vă sperie. Aţi fi preferat un Guvern docil, orb la schemele ilegale, controlabil sau poate aţi sperat că Guvernul nu va reuşi, ştiind foarte bine problemele grave moştenite şi gaura de circa patru miliarde de lei în buget. Vă sperie un Guvern care acţionează doar în interesul oamenilor şi care a reuşit nu doar să plătească la timp salariile şi pensiile, ci să găsească bani pentru majorările prevăzute în bugetul pentru anul 2020”, a spus premierul.
Blocul ACUM îşi doreşte o justiţie adevărată, procurori eficienţi şi judecători care iau decizii în numele legii, iar cei care au furat miliardul să ajungă la închisoare. Potrivit premierului, acelaşi lucru şi-l doreşte întregul popor, inclusiv alegătorii PSRM. „Credeţi că cei care v-au ales în Parlament îşi doresc ca voi să faceţi alianţă cu PDM ca să daţi jos acest Guvern? Sau poate credeţi că ei nu vor dreptate, vor şi ei, ca toţi cetăţenii, un procuror onest, care să-i judece egal pe toţi. Oamenii sunt obosiţi şi de alegeri peste alegeri şi de haos. De ce vreţi, domnilor deputaţi, să trădaţi proprii alegători?”, a întrebat Maia Sandu.
Premierul a declarat că în ultima vreme a ajuns să înţeleagă că viziunea alegătorilor socialişti, a unor deputaţi PSRM diferă de viziunile preşedintelui Dodon. „În iunie se temea de justiţia lui Plahotniuc, se temea de înregistrările pe care acesta le-a scurs în presă, de ameninţările cu dosare penale pe trădare de patrie şi acte de corupţie. Vedeam asta, dar în consultări şi în public viziunea domnului Dodon era foarte civilizată şi corectă. El spune că, la fel ca noi, doreşte o justiţie independentă şi curăţată de corupţie. Spunea acest lucru inclusiv alegătorilor socialişti pe care vedem că iarăşi îi trădează”, a mai spus Maia Sandu.
Moţiunea de cenzura se adopta cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.
În cazul adoptării moţiunii de cenzura, primul-ministrul prezentă în termen de cel mult trei zile, preşedintelui Republicii Moldova demisia Guvernului.