La şcoala şi grădiniţa din Ţareuca au fost instalate sisteme de încălzire pe biomasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centre termice de biomasă FOTO IPN
Centre termice de biomasă FOTO IPN

La şcoala şi grădiniţa din satul Ţareuca, raionul Rezina, au fost instalate centrale termice pe biomasă. Potrivit unui comunicat de presă remis de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, din iarna anului viitor, cei 230 de copii ai şcolii şi grădiniţei vor avea energie termică din combustibil produs în chiar în localitate.

Primarul satului, Mihail Olari, a spus că aceste două instituţii s-au încălzit din anul 2005 cu gaze, dar creşterea constantă a preţului la gaze a dus la reducerea altor cheltuieli necesare. „Puţinele săptămâni în care am testat noul sistem de încălzire pe biomasă au arătat că economiile pe care le vom face pe sezon vor fi de ordinul sutelor de mii de lei”, a adăugat Mihail Olari, citat de IPN.

Combustibilul bio va fi oferit şcolii şi grădiniţei de către antreprenorul agricol Andrei Gârlea. „Gospodăria are peste 3700 de hectare pe care cresc rapiţă, grâu, orz şi plante aromatice. Deşeurile recoltate îmi pot permite să produc peste 6 mii de tone de brichete şi pelete anual, suficiente pentru a încălzi pe timp de iarnă peste 40 de şcoli sau grădiniţe de la sate”, spune Andrei Gârlea care, de altfel, îşi încălzeşte întreprinderea cu pelete.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Dirk Schuebel, a declarat că noile sisteme de încălzire reduc aproape în jumătate cheltuielile pentru energia termică. „Este o soluţie bună pentru şcolile, grădiniţele şi centrele comunitare rurale”, a mai menţionat ambasadorul.

Ţareuca este una din cele 4 comunităţi din raionul Rezina selectate să îşi încălzească instituţiile publice cu energie din biomasă. Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este implementat în perioada 2011-2014. Investiţia totală UE-PNUD în satul Ţareuca a fost de 167 de mii de dolari, iar cea a comunităţii de 19 mii de dolari.

Bugetul total al proiectului este de circa 15 milioane de euro, bani acordaţi de Uniunea Europeană şi PNUD. Până în prezent, 120 de sate au fost selectate să îşi conecteze instituţiile publice la sisteme termice pe biomasă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite