La Constanţa, are loc a doua şedinţă a guvernelor Republicii Moldova şi României. Care sunt principalele proiecte de pe ordinea de zi
0Delegaţiile guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti, conduse de premierii Valeriu Streleţ şi Victor Ponta s-au întrunit astăzi într-o şedinţă comună la Constanţa.
UPDATE 12:35
Prim-ministrul Valeriu Streleţ a mulţumit României pentru suportul generos acordat Republicii Moldova, enumerând proiecte realizate cu ajutorul autorităţilor de la Bucureşti, cum ar fi modernizarea grădiniţelor, implementarea sistemului de urgenţă SMURD, care îşi câştigă un bun nume şi reabiliatrea Centrului mamei şi copilului.
„Avem toată deschiderea să aprofundăm proiectele pe care le vom discuta astăzi. Înţelegem că aceste proiecte în domeniul energetic sunnt un element de reducere sau de excludere a dependenţei de vechiul sistem estic şi asigurarea sustenabilităţii parcrsului european”, a subliniat premierul.
În acelaşi timp, Valeriu Streleţ şi-a manifestat recunoştinţa şi pentru sprijinul financiar rambursabil „care este acordat într-un moment curcial pentru R. Moldova”. „Efortul de reformă va avea succes când vom fi susţinuţi în aceste demersuri de prietenii fideli ai R. Moldova. România a devenit principalul partener comercial, ne dorim să fie şi principalul investitor. Împărţim un spaţiu comun de valori, cultură şi civilizaţie”, a declarat şeful Executivului de la Chişinău.
Potrivit lui Valeriu Streleţ, Republica Moldova doreşte instituţionalizarea acestor şedinţe, care ar trebui să aibă loc cel puţin o dată pe an pentru a apropia mai mult cele două state. De asemenea, prim-ministrul a anunţat că a iniţiat demersurile necesare pentru ca întrepinderile româneşti care au acreditare europeană să nu mai fie impuse să obţină din nou acreditare în Republica Moldova.
La rândul său, şeful Cabinetului de miniştri de la Bucureşti, Victor Ponta, a declarat că sunt puţine ţări în lume care au şedinţe comune, în aceeaşi limbă, cu aceleaşi culori pe drapele.
„Aceste întruniri nu sunt dezinteresate aşa cum s-a spus. Există un singur interes. Dacă e bine pentru noi să fie bine şi pentru voi. Ce e bine pentru dumneavoastră, este bine şi pentru noi. România nu este o mare putere, dar dacă avem posibilitatea, vă vom sprijini”, a menţionat premierul român.
UPDATE 12:15
Ponta şi Streleţ, îndemnaţi să discute despre unirea României cu Republica Moldova
Potrivit proiectelor prezentate pe ordinea de zi a şedinţei, oficialii de pe ambele maluri ale Prutului vor discuta despre mai multe proiecte energetice, cum ar fi continuarea procesului de interconectare a sistemelor de transport al gazelor naturale, a celor electrice, precum şi despre construirea podurilor rutiere. De asemenea, reprezentanţii celor două Executive vor decide în privinţa acordării de către România a unei asistenţe financiare rambursabile în sumă de 150 milioane de euro, precum şi asupra semnării unui protocol adiţional între autorităţile de la Bucureşti şi Chişinău.
Autorităţile din România şi Republica Moldova vor discuta şi despre stadiul proiectelor culturale implementate în Republica Moldova, precum şi despre posibilitatea realizării unor proiecte noi, cu susţinerea Guvernului de la Bucureşti, în domeniul culturii, educaţiei, tineretului şi sportului. Ordinea de zi prevede şi discuţii privind acordarea suportului din partea României pentru Republica Moldova în realizarea mai multor măsuri importante în domeniul agricol, protecţia mediului, medicină, precum şi în implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
Prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova a avut loc în anul 2011.