Kremlinul pierde o parte a „lumii ruse”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un site ucrainean atrage atenţia asupra faptului că după alegerile nerecunoscute din Transnistria care au avut loc duminică, 29 noiembrie, ar putea avea loc ruperea unei părţi a „lumii ruse” de Federaţia Rusă: Tiraspolul se va întoarce în componenţa Republicii Moldova şi se va reorienta spre Europa.

Analistul site-ului apostrophe.com.ua, Dmitri Oreşkin, consideră că acest scenariu este posibil şi chiar probabil. Cu toate acestea, este greu să spui cu exactitate când se va implementa, deoarece rezultatele aşa-numitului scrutin depind de resursele administrative şi de înţelegerile care se fac în interiorul republicii separatiste. Transnistria întâmpină probleme reale, după ce infrastructura vamală a acesteia s-a îndepărtat substanţial de Federaţia Rusă. În plus, s-a îngreunat traficul feroviar. Din aceste motive, legăturile comerciale reale ale Transnistriei sunt reorientate spre Occident.

O reorientare simbolică spre Europa

Transnistria se confruntă cu un adevărat colaps social: salariile scad, pensiile sunt reduse, şomajul creşte, iar această situaţie nu înseamnă altceva decât un impas. În Transnistria se desfăşoară o luptă reală între elitele vechi şi liderul republicii nerecunoscute, Evgheni Şevciuk, care este nevoit să caute noi modele economice mai eficiente.

„Nu vreau să ofer previziuni univoce, pentru că sunt posibile ambele scenarii. Însă versiunea privind îndreptarea simbolică în direcţia Europei mie îmi pare cea mai probabilă”, accentuează Dmitri Oreşkin.

După cum se observă, popoarele şi elitele au nevoie de o perioadă îndelungată de timp pentru a conştientiza blocajul. La început, se părea că aceasta este consecinţa războiului, apoi se părea că situaţia pur şi simplu nu a reuşit să revină la normalitate, iar după o generaţie a devenit clar că blocajul ţine de sistem, care trebuie schimbat.

Transnistria, un stat socialist

La începutul anilor 1990, când Transnistria se afla în stadiul formării, presa patriotică rusă, în mod special ziarul „Zavtra”, se sufoca literlamente de încântare. Aleksandr Prohanov (scriitor şi propagandist rus) scria aceleaşi cuvinte cu referire la Transnistria pe care le scrie acum despre Donbas – „aceasta este inima industrială a Republicii Moldova”, „Moldova nu va supravieţui fără Transnistria”, „acesta este un cap de pod al Rusiei în Europa, acolo se află vatra şi punctul de intersecţie al socialismului care îşi va demonstra avantajele în timp foarte scurt”, aminteşte Oreşkin.

De fapt, s-a întâmplat contrariul, precizează autorul. Populaţia Transnistriei s-a înjumătăţit. „Probabil este cel mai rapid proces de depopulare în Europa: populaţia de 750.000 de oameni a ajuns acum la un număr mai mic de 400.000. Nimeni însă nu va spune clar câţi oameni se află acolo, deoarece toată statistica este falsificată. Transnistria a format un sistem economic monopolist, unde totul se afla în mâinile fostului preşedinte Smirnov şi familiei sale, a lui Vladimir Antiufeev care a condus KGB-ul. Nu există nici o concurenţă sau un stimul pentru dezvoltarea economică, este o monopolizare absolută a pieţei. Totul se afla în unele şi aceleaşi mâini, iar acest lucru a însemnat lipsa unor perspective pentru termen lung.

Transnistria a demonstrat ineficienţă economică

După 20 de ani, acest lucru l-au înţeles şi elitele. În anul 2011, acest lucru l-a înţeles chiar şi Moscova, unde la iniţiativa lui Dmitri Medvedev au fost pornite dosare penale pentru furtul de ajutor umanitar pe care Moscova îl trimitea în Transnistria. Era vorba despre o sumă de 160.000.000 de ruble care urmau să ajungă la pensionari.

O altă problemă a constat în faptul că Tiraspolul nu a plătit nimic Gazpromului. Datoria totală a ajuns la şase miliarde de dolari. Transnistria nu va reuşi niciodată să întoarcă aceşti bani, pentru că suma este mai mare decât bugetul anual al regiunii. Astfel, enclava rusă în Europa care urma să fie un cap de pod al socialismului a demonstrat ineficienţa economiei monopolizate, dependentă în întregime de stat.

Transnistria nu mai este sponsorizată de Rusia

„Abia acum au început să ia numite decizii scrâşnind din dinţi. În consecinţă, ei vor fi nevoiţi să preia sistemul de valori european, transparenţa, concurenţa, să diminueze corupţia. Însă elitele nu acceptă asemenea schimbări de viaţă bună. Elitele trăiau bine, din contul energiei gratuite şi au crezut că aşa va fi mereu, deoarece Rusia este o ţară bogată, o ţară care îi va sponsoriza. Însă Rusia a încetat să mai fie bogată, iar Transnistria, din cauza acţiunilor „remarcabile” ale lui Putin, a ajuns în cleştele economic, între Moldova şi Ucraina neprietenoase”.

Dmitri Oreşkin crede că „ideea minunată” de cucerire a „Novorosiei” şi de creare a unui coridor spre Crimeea şi Transnistria s-a prăbuşit. Colapsul Transnistriei este o consecinţă logică a eşecurilor strategice ale lui Putin, care au adus regiunea într-o stare de asediu. Transnistria are o singură cale - spre Occident. Problema se pune în felul următor - va reuşi această reorientare după alegerile actuale sau va mai fi nevoie de ceva timp. De facto, Transnistria demult s-a rupt de „lumea rusă”. Chiar şi aşa, această evoluţie a evenimentelor va fi o transformare foarte neplăcută pentru Rusia, concluzionează autorul.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite