Judecătorii Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova, demişi din funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa Adunării Generale a Judecătorilor
Şedinţa Adunării Generale a Judecătorilor

Magistraţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost revocaţi din funcţie vineri, 27 septembrie, în urma votului de neîncredere acordat de Adunarea Generală a Judecătorilor, în cadrul unei şedinţe extraordinare la care au participat 202 de judecători.

Magistraţii demişi sunt: Dorel Musteaţă, Victor Micu, Petru Morari, Luiza Gafton, Nina Cernat şi Anatolie Galben.

Judecătorii prezenţi la Adunare au afirmat că foştii magistraţi ai CSM au comis mai multe acţiuni care ar fi afectat imaginea judecătorilor. În plus, aceştia susţin că CSM nu mai face faţă situaţiei actuale, refuză se promoveze reforme ce ar asigura independenţa judecătorilor, ar fi emis decizii controversate şi ar fi admis influenţe din partea fostei guvernări. 

De asemenea, judecătorii au făcut referire la Declaraţia Parlamentului privind caracterul captiv al statului, justificând în aşa mod necesitatea de a demite componenţa CSM inclusiv în baza acestui act.

Mai mulţi judecători nu ai ezitat să critice reforma justiţiei propusă de actuala guvernare, accentuând că atentează la independenţa lor. În special, fiind vorba despre iniţiativa privind crearea unei comisii de evaluare a judecătorilor din afara sistemului judecătoresc.

Adunarea Generală a Judecătorilor urmează să se întrunească într-o nouă şedinţă extraordinară pentru a alege o nouă componenţă a CSM.

Anterior, Consiliul Superior al Magistraturii comunicat că nu există temei legal pentru participarea judecătorilor la Adunarea Generală a Judecătorilor convocată pe 27 septembrie prin încheierea Curţii de Apel Chişinău din 24 septembrie. Potrivit CSM, hotărârea Curţii urmează să fie contestată, transmite IPN.

Într-o hotărâre emisă pe 26 septembrie, Consiliul Superior al Magistraturii menţionează că a luat act de încheierea Curţii de Apel Chişinău din 24 septembrie prin care a fost dispusă executarea hotărârii din 20 septembrie cu privire la convocarea în şedinţă extraordinară a Adunării Generală a Judecătorilor pe 27 septembrie, ora 10.00, cu proiectul ordinii de zi propus.

Consiliul a hotărât informarea judecătorilor instanţelor judecătoreşti că încheierea Curţii din 24 septembrie este cu drept de recurs, nu este una definitivă şi executorie. Consiliul Superior al Magistraturii precizează că o va contesta în termenul prevăzut de lege.

Curtea de Apel Chişinău a adoptat pe 24 septembrie o încheiere prin care a decis organizarea şedinţei extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor pentru data de 27 septembrie, ora 9.00, la Casa Sindicatelor. Asociaţia Judecătorilor menţionează că încheierea vine să pună în executare decizia CA Chişinău din 20 septembrie, prin care Consiliul Superior al Magistraturii a fost obligat să convoace Adunarea.

Încheierea Curţii de Apel Chişinău a stabilit şi ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor, care include două subiecte. Primul este resetarea şi reconfigurarea organului de autoadministrare al autorităţii judecătoreşti. A doua chestiune este ridicarea mandatelor membrilor permanenţi şi membrilor supleanţi ai CSM, aleşi din rândul judecătorilor.

Premierul Maia Sandu a organizat un briefing de presă joi, 26 septembrie, în contextul Adunării Generale a Judecătorilor ce ar urma să se desfăşoare pe 27 septembrie. Prim-ministra a criticat tentativele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a amâna convocarea Adunării, accentuând că „ceea ce se întâmplă în aceste zile în justiţie este grav”.

Maia Sandu a dat de înţeles că este de partea judecătorilor care cer convocarea Adunării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite