Igor Boţan: PDM trebuie invitat la discuţii ca cetăţenii să vadă cum răspunde la întrebări
0Expertul Igor Boţan consideră că cetăţenii trebuie să urmărească cum se desfăşoară agenda politică a celor pe care i-au votat şi să facă concluzii. Dacă politicienii nu vor găsi un numitor comun, cetăţenii trebuie să ştie că alegerile anticipate sunt soluţia pentru depăşirea situaţiilor de blocaj.
În opinia sa, şi Partidul Democrat trebuie invitat la discuţii pentru ca cetăţenii să vadă cum această formaţiune, după situaţia creată, răspunde la întrebarea – cum de s-a ajuns la situaţia când cu PDM nimeni nu-şi doreşte să coopereze. Opiniile au fost exprimate la dezbaterile publice: „Patimile şi pătimirile, iertarea şi împăcarea în politică”, ediţia a 109-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.
Expertul permanent al proiectului a declarat că Blocul ACUM manifestă prudenţă, lucru salutabil. „Eu ca cetăţean îmi doresc ca politicienii să fie principiali şi să ţină foarte mult la alegători. Pe de altă parte, pot fi înţeleşi şi socialiştii, pentru că situaţia este destul de complicată, însă totuşi în raport cu PSRM apar semne de întrebare. Ca cetăţean, imediat după alegeri mi-am zis că este firesc să avem o coaliţie între socialişti şi democraţi, pentru că ambele formaţiuni sunt de centru-stânga – unii sunt social-democraţi, alţii sunt socialişti. Este o coincidenţă în proporţie de 70% între programele socialiştilor şi a democraţilor – aceeaşi politică pro-Moldova, politică externă echilibrată, Republica Moldova – punte între Est şi Vest”, a notat Igor Boţan.
Potrivit lui, anterior, deşi Partidul Socialiştilor s-a aflat în opoziţie, a găsit puncte comune cu PDM, inclusiv atunci când a fost schimbat sistemul electoral. „Părea că aceste două formaţiuni pot sta împreună şi să găsească numitor comun, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Chiar dacă, în formatul propus de şeful statului, socialiştii şi democraţii au avut discuţii, s-a ajuns la concluzia că între aceste două formaţiuni există înţelegeri în privinţa problemelor economice şi sociale, dar nu au fost deschise parantezele în privinţa dezacordului pe teme politice. Iată aceste teme politice, care fac să existe un dezacord între socialişti şi democraţi, deocamdată eu nu le înţeleg sau nu ştiu care sunt. Aş putea bănui, totuşi, că este vorba despre problema deoligarhizării, pentru că Partidul Socialiştilor, acum patru ani, a insistat pe această tematică, dar la modul practic şi în mod public, aceste lucruri PSRM nu le-a developat. Deci rămâne un semn de întrebare”, a notat expertul.
„Al doilea lucru foarte important este că dacă eventual s-ar face o alianţă, o coaliţie între socialişti şi Blocul ACUM, ar fi o alianţă nu din două partide, ci din trei, pentru că PDM oricum rămâne la guvernare. Prin secretarii de stat pe care i-a promovat Partidul Democrat, şi care nu pot fi schimbaţi, inclusiv prin controlul asupra instituţiilor de drept şi de reglementare. Şi aceasta în condiţiile numirilor în aceste funcţii, care au avut loc la expirarea precedentei legislaturi – Curtea Constituţională, ANRE, Curtea de Conturi etc. Aceste lucruri au fost pregătite din start, astfel încât, chiar dacă PDM s-ar afla formal în opoziţie, va fi foarte prezent la guvernare. Acest lucru este şi pe înţelesul socialiştilor şi aceasta este o problemă în discuţia lor politică. S-ar putea ca PDM să nu vrea să cedeze nimic şi atunci negocierile nu au substanţă. Există lucruri foarte, foarte subtile, care eventual ar trebui abordate, luate în calcul şi soluţionate. Nu se ştie care sunt contradicţiile între PSRM şi PDM”, susţine Igor Boţan.
El este de părere că politicienii trebuie să depăşească obidele personale, să purceadă la discuţii, apoi să identifice principii şi să promită o ambalare a acestor principii în conformitate cu prevederile programelor electorale şi politice. Expertul consideră că PDM rămâne unul dintre actorii foarte importanţi pe scena politică. Forţa acestuia a fost mereu legată de acţiuni imprevizibile şi nu o dată liderul lor s-a retras, apoi a revenit în forţă. După perioade de linişte, au urmat furtuni şi nimeni nu trebuie să-şi facă iluzii că PDM a plecat.
În opinia lui Igor Boţan, şi PDM trebuie invitat la discuţii pentru ca cetăţenii să vadă cum răspunde la întrebarea cum de s-a ajuns la situaţia când cu această formaţiune nimeni nu-şi doreşte să coopereze. „Cum s-a întâmplat că au fost stricate deopotrivă relaţiile atât cu UE, cât şi cu Federaţia Rusă până la limita după care embargoul împotriva Moldovei se menţine şi nu se ştie când va fi eliminat. Sunt multe alte lucruri la care PDM trebuie să răspundă şi cetăţenii trebuie să audă aceste răspunsuri anume de la liderii democraţi. Pentru aceasta ei trebuire invitaţi la discuţii”, consideră expertul.
Potrivit lui, alegerile anticipate, dacă s-ar presupune că PDM se pregăteşte de ele, nu par să fie o soluţie, pentru că cel mai probabil se va ajunge în aceeaşi situaţie, însă doar după ce se va scurge o jumătate de an, poate. Însă situaţia economică, socială, financiară din ţară se va deteriora şi mai mult. „Nu există premise îmbucurătoare pentru PDM şi acest lucru trebuie să-l înţeleagă liderii acestei formaţiuni. Vedem şi rezultatele alegerilor din Ucraina, aşteptările legate de alegerile din România, chiar şi pentru Parlamentul European. Mulţi alţi factori arată că situaţia nu se îmbunătăţeşte şi perspectivele pentru aceste formaţiuni nicidecum nu pot să se îmbunătăţească, iar această forţă politică importantă ar trebui să participe cel puţin la discuţii”, mai spune Igor Boţan.
La dezbateri au participat reprezentanţii Partidului Socialiştilor şi din Blocul politic ACUM. PDM nu şi-a delegat un reprezentant, deşi a primit invitaţia.
Dezbaterile „Patimile şi pătimirile, iertarea şi împăcarea în politică”, ediţia a 109-a, fac parte din ciclul de dezbateri publice desfăşurate de către Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.