Guvernul Streleţ, învestit de Parlament. „Toţi candidaţii la funcţia de ministru sunt eligibili”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o lună şi două săptămâni de la demisia oficială a Guvernului Gaburici, joi, 30 iulie, Parlamentul de la Chişinău se convoacă în şedinţă specială pentru a învesti următorul executiv. Dacă va primi votul de încredere, acesta va fi condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ, o candidatură care a întrunit, cel puţin în faţa camerei, consensul celor trei partide care au constituit AIE 3 - PLDM, PD şi PL.

UPDATE 17:17

Imediat după învestirea Guvernului, deputatul democrat Vladimir Plahotniuc a anunţat că renunţă la mandatul său de parlamentar.

UPDATE 17:15

Guvernul Streleţ a fost învestit de Parlamentul de la Chişinău cu votul a 52 de deputaţi. Totodată, 41 de parlamentari au votat împotrivă.

UPDATE 16:35

Liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, şi cel al Socialiştilor, Igor Dodon, au anunţat că nu vor susţine noul Guvern.

UPDATE 16:07

Preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Raisa Apolschi, a prezentat raportul privind adoptarea proiectului de lege privind învestirea guvernului. Potrivit acesteia, toţi candidaţii la funcţia de ministru sunt eligibili.

Urmează luările de cuvânt ale liderilor fracţiunilor parlamentare.

UPDATE 14:20

În discursul său, Streleţ descrie situaţia deplorabilă din ţară referindu-se la furtul din sistemul bancar, situaţia economică socială, relaţiile cu partenerii de dezvoltare aflate la pământ.

„Voi începe cu cea mai importantă problemă - excluderea corupţiei, care este prioritatea noului Guvern. O nouă strategie anticorupţie, invitarea unei misiuni externe în justiţie. Tragerea la răspundere penală a celor care utilizează neconform fondurile externe”.

Premierul desemnat a declarat că îşi doreşte obţinerea statutului de ţară candidat la UE, îmbunătăţirea relaţiilor cu Ucraina, cooperarea cu NATO, dar şi consolidarea forţelor armate.

În ceea ce priveşte problema transnistreană, Streleţ a menţionat că reintegrarea ţării este altă prioritate a viitorului guvern, precizând că va opta pentru retragerea forţelor armate şi muniţiile Rusiei din stânga Nistrului, extinderea mandatului misiunii EUBAM, definirea unui termen clar identificat pentru reîntregirea ţării (un document separat, dat fiind că nu se găseşte în programul de guvernare - n.r.).

Tot el a vorbit despre determinarea valorilor furate de la bănci şi tragerea la răspundere a vinovaţilor, dar şi clarificarea situaţiei de la Aeroportul Internaţional Chişinău.

UPDATE 14:00

A început şedinţa de învestire a guvernului. Deputaţii au decis ca audierea programului de guvernare, prezentat de premierul desemnat Valeriu Streleţ şi runda de întrebări-răspunsuri să dureze câte o oră.

Video preluat de pe Privesc.eu

UPDATE 13:10

Înainte de şedinţa specială a Parlamentului, în care urmează să fie învestit Guvernul Streleţ, Comisia juridică, numiri şi imunităţi a aprobat componenţa Cabinetului de miniştri cu voturile a şapte deputaţi. Astfel, noul executiv îşi va păstra o mare parte din vechea componenţă. Potrivit Acordului de cosntituire a AIE 3, PLDM şi PD va desemna câte şase miniştri, iar PL - patru.

Miniştrii propuşi de PLDM:

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene - Natalia Gherman 

Ministerul Finanţelor - Anatol Arapu 

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare - Ion Sula 

Ministerul Afacerilor Interne - Oleg Balan

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale - Mircea Buga

Ministerul Tineretului şi Sportului - Loretta Handrabura

Miniştrii propuşi de PD:

Ministerul Economie - Stephane Christophe Bride

Ministerul Culturii - Monica Babuc

Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor - Pavel Filip

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor - Vasile Bîtcă

Ministerul Sănătăţii - Ruxanda Glavan

Ministerului Justiţiei - Vladimir Cebotari

Miniştriii propuşi de PL:

Ministerul Educaţiei - Corina Fusu

Ministerul Apărării - Anatol Şalaru

Ministerul Mediului - Valeriu Munteanu

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor - Iurie Chirinciuc

De asemenea, vicepremier pentru Reintegrare este propus Victor Osipov (PD), iar pentru probleme sociale - Gheorghe Brega (PL).


Miercuri seara, pe site-ul Parlamentului a fost publicat programul de activitate al Guvernului Republicii Moldova 2015-2018. Acesta are 17 capitole. Spre deosebire de programul anterior, prezentat de Guvernul Gaburici, la capitolul al IV-lea a fost inclusă o componentă nouă - „securitatea energetică”. De asemenea, programul de guvernare are 55 de pagini, faţă de 43 de pagini cât a avut documentul anterior.

Programul de activitate al Guvernului urmează să fie audiat la ora 14:00. Tot atunci, va fi prezentată componenţa nominală a executivului de la Chişinău.

Programul de activitate al guvernului 2015-2018. Rezolvarea conflictului transnistrean şi combaterea corupţiei, prioritare

Potrivit documentului, reintegrarea ţării rămâne una dintre priorităţile de bază ale procesului de guvernare, soluţia politică a conflictului urmând să fie corelată cu obiectivul de integrare europeană a ţării. Totodată, premierul desemnat recunoaşte că realizarea obiectivelor viitorului guvern va fi dificilă în contextul în care încrederea cetăţenilor în instituţiile statului este în scădere, iar vulnerabilitatea sectorului bancar şi a presiunilor fiscale sunt în creştere. La acestea se mai adaugă proximitatea conflictului armat din estul Ucrainei şi recesiunea economică din regiune, cauzată de respectiva criză, dar şi prin „divizarea societăţii, alimentată de retorica iresponsabilă a unor politicieni locali”.

„Pe termen scurt, preocupările majore ale Guvernului Republicii Moldova sunt orientate spre înlăturarea riscurilor la adresa securităţii interne şi externe a statului, spre stabilizarea sectorului bancar, spre sancţionarea şi combaterea fraudelor financiare, spre asigurarea unui echilibru între consolidarea fiscală sustenabilă şi impulsionarea dezvoltării economice, precum şi spre protejarea veniturilor cetăţenilor”, se mai arată în preambulul programului de activitate al Guvernului Streleţ.

Program Guvernare Final 2015-2018 29 Jul (4)

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite