Guvernul Republicii Moldova se amână până la Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova ar urma să aibă un nou guvern până la Anul Nou, conform preşedintelui de onoare al Partidului Democrat Dumitru Diacov. Acesta a declarat după o nouă rundă de negocieri cu PLDM şi PL că până la 31 decembrie va fi găsită o formulă de guvernare. Preşedintele PD Marian Lupu anunţase anterior că termenul de instalare a unui nou guvern urma să fie 10 decembrie.

Liderul liberal democrat Valeriu Streleţ a anunţat după negocierile de sâmbătă seară că are nevoie de o nouă consultare a Consiliului Naţional Politic al partidului său şi că negocierile nu au avut nici un rezultat. Streleţ afirmă că cererile PLDM de resetare totală a sistemului politic din Republica Moldova nu au fost acceptate de partenerii de dialog

Fără consens

Valeriu Streleţ a declarat că în urma negocierilor cu PD, PL şi grupul Leancă nu s-a ajuns la un consens. Liderul PLDM a anunţat că va fi convocată o nouă şedinţă a Consiliului Naţional Politic. ”Pe de o parte parcă se conturează o opinie comună din partea acestor partide care şi-au declarat intenţia de a crea o majoritate că nu ar fi de acord cu un guvern condus de un premier neafiliat politic, dar nimeni nu declară acest lucru deschis. Parcă ar fi de acord cu varianta 0 de discuţii, dar totodată spun că sta depinde de cum va fi primul ministru – afiliat politic sau nu. Parcă au zis că sunt de acord cu planul de acţiuni de resetare entităţilor cu subordonare parlamentară, dar în discuţii se dovedeşte că viziunile sunt diferite. De aceea am rugat ca să ne adunăm în Consiliul Naţional Politic încă o dată ca să avem şi răspunsuri nu doar întrebări, să vedem dacă este cazul să ne propunem şi alte obiective”, susţine preşedintele interimar al PLDM.

Liderul PLDM a mai spus că doreşte resetarea fundamentală a sistemului politic de la Chişinău: ”Odată ce am ajuns în această situaţie, această criză trebuie folosită şi ca o oportunitate pentru a veni cu noi soluţii şi acest obiectiv poate fi atins doar prin consecvenţă şi prin urmarea scopurilor pe care ni le-am propus. În cazul în care mandatul discuţiilor va fi mai larg, oricum obiectivul PLDM va rămâne ca clasa politică să-şi schimbe atitudinea şi metodele, ca instituţiile să fie scoase de sub dependenţa politică. Eu nu văd cum am putea renunţa la obiectivele propuse, deoarece ne-a ajuns cuţitul la os. Ne trebuie decizii curajoase şi neordinare pentru a merge mai departe. Nu exclud că am putea merge şi în opoziţie şi că nu vom mai participa la niciun fel de consultări”.

Liberalii mai aşteaptă

La negocieri a participat şi liberalul Valeriu Munteanu care a afirmat că negocierile cu PLDM, PD şi grupul Leancă nu au adus nici un element nou. Munteanu afirmă că sunt aşteptate deciziile PLDM, după şedinţa Consiliului Naţional Politic. „Este adevărat trebuie să avem negocieri rapide, fulger, pentru crearea unui nou guvern. Noi suntem gata pentu acest lucru să se realizeze săptămâna viitoare. Noi suntem gata să acceptăm orice ar ajuta Moldova să iasă cât mai repede din criză, doar că să nu existe pur şi simplu declaraţii sau precondiţii care ar bloca mergerea de mai departe. La unul din acele obiective cu siguranţă creşterea capacităţii instituţiilor de drept este un obiectiv foarte important pentru Republica Moldova. Trebuie să vedem cum facem cum facem acest lucru. Discuţiile de astăzi trenează. Aşteptăm deciziile din partea PLDM. Nu cred că este vina lor. Este mandatul pe care îl au de la Consiliul Republican, urmează să primească un mandat deplin pentru negocieri şi atunci . Nu s-a decis absolut nimci nou astăzi”, a declarat Munteanu.

Democraţii sunt şi ei în aşteptare

Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, afirmă că negocierile viitoare depind, într-o oarecare măsură, de Consiliul Naţional Politic al PLDM. Totuşi acesta susţine că noul guvern trebuie format cât mai rapid, până la anul nou. „Am avut o discuţie pe marginea mandatului pe care trebuie să-l aibă colegii de la PLDM la Consiliul naţional şi am încercat să le aducem argumente ca dumnealor să aibă un mandat mai larg pentru discuţii şi negocieri. Am spus că noi suntem deschişi, că nu vedem motive ca să blocăm discuţiile şi vrem să avem un guvern cât se poate de repede, până la anul nou. Suntem dependenţi, într-o oarecare măsură de acest Consiliu naţional la PLDM-ului”, a declarat Dumitri Diacov.

Promisiunea lui Lupu

La sfârşitul lunii noiembrie preşedintele Partidul Democrat susţinea că cel târziu până pe 10 decembrie şeful statului va avea pe masă o candidatură pentru funcţia de premier. Marian Lupu era sigur că va exista o candidatură identificată în urma rundelor de consultări, candidtură susţinută de cel puţin 51 de deputaţi.

„Această candidatură urmează să aibă în spatele său rezultatele negocierilor şi sprijinul a cel puţin 51 de deputaţi din Parlamentul ţării, astfel încât această propunere să nu fie una abstractă, dar să întrunească condiţiile pentru un exerciţiu de vot cu succes în Parlament”, declara pe 27 noiembrie Marian Lupu. Întrebat dacă PDM optează pentru un premier apolitic, democratul a menţionat că formaţiunea nu vine cu decizii sau propuneri principiale sau care nu sunt flexibile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite