Guvernul de la Chișinău solicită prelungirea stării de urgență. Ce spune premierul despre riscul de escaladare militară în țară
0În cadrul ședinței de miercuri, membrii Cabinetului de miniștri au aprobat prelungirea cu 60 de zile a stării de urgență, în contextul războiul Rusiei contra Ucrainei din proximitate. Votul final îl va da Parlamentul.
Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a prezentat argumentele privind prelungirea stării de urgență cu 60 de zile pe întreg teritoriul Republicii Moldova, între care criza energetică cu care se confruntă de mai mult timp țara.
,,Măsurile adoptate în perioada de la declararea stării de urgență au fost necesare și au permis autorităților Republicii Moldova să gestioneze o situație fără precedent în care războiul declanșat de Rusia în Ucraina a adus la suprapunerea crizelor energetice și a refugiaților, cu amenințări la adresa securității țării, inclusiv cele care vizează destabilizarea Republicii Moldova. Acțiunile Guvernului și ale Comisiei pentru Situații Excepționale nu au depășit limitele mandatului atribuit de către Parlament. De asemenea, nu au existat ingerințe în privința exercitării drepturilor fundamentale ale cetățenilor”, a declarat ministrul.
La fel, a mai adăugat că statul este în continuare ținta războiului hibrid al Kremlinului, iar în context există mai multe riscuri, între atacurile cibernetice asupra instituțiilor.
Totodată, Revenco a menționat că ,,proximitatea războiului continuă să afecteze și să vulnerabilizeze, inclusiv Republica Moldova. Se menține în continuare și pericolul de survolare neautorizată a spațiului aerian național al Republicii Moldova, în condițiile în care forțele armate ale Federației Ruse ar putea, așa cum au făcut anterior, să lanseze rachete sau drone împotriva Ucrainei, iar apărarea acestora pot provoca și daune colaterale care să ne afecteze”.
,,Nu există risc de escaladare militară”
Premierul, Dorin Recean, a menționat că, în următoarele 5-7 săptămâni, operațiunile militare în Ucraina ar putea lua amploare, menționând că ,,observăm o intensificare graduală a bombardamentelor Rusiei pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în regiunea Odesa”.
De asemenea, șeful Cabinetului de miniștri a reconfirmat că ,,nu există risc de escaladare militară, rușii nu vor putea să bombardeze aici, dar în continuare noi putem să avem riscuri de securitate”.
În luna februarie, Parlamentul de la Chișinău a votat pentru prelungirea cu 60 de zile a stării de urgență în urma propunerii în acest sens a Executivului.
Potrivit actului, pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) poate emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, dar și pentru cetățeni, și străinii aflați pe teritoriul țării.
Țara vecină se află în stare de urgență din 24 februarie 2022, zi în care Rusia a invadat Ucraina. De atunci și până acum, aceasta a fost prelungită de mai multe ori.