GALERIE FOTO Sute de tineri basarabeni depun la Chişinău dosarele pentru studii în România. „Vreau o diplomă europeană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii s-au îmbulzit la poarta Consulatului, de îndată ce s-a dat start depunerii dosarelor FOTO: Tudor Iovu
Tinerii s-au îmbulzit la poarta Consulatului, de îndată ce s-a dat start depunerii dosarelor FOTO: Tudor Iovu

Astăzi, la Chişinău s-a dat start depunerii dosarelor pentru tinerii basarabeni care vor să meargă la studii în România. La Consulatul din strada Grigore Ureche, forfota a început încă ieri, când s-au întocmit listele cu ordinea accederii spre Comisia de admitere. La ora 9.00, pe listă erau deja înscrise circa 450 de persoane.

Deşi depunerea dosarelor era programată începând cu ora 9.30, mulţimea de tineri s-a adunat la Consulat încă de la 6 dimineaţa.

“Am venit atât de devreme pentru ca să urmăresc cum evoluează lucrurile şi să mă asigur că totul este în ordine. E bine organizat, lumea e receptivă şi binevoitoare”, ne spune Victor Gârbu, absolvent al liceului “Mihai Viteazul” din Capitală. Băiatul vrea să obţină o bursă la Bucureşti sau Alba-Iulia, la specialitatea Drept.

“Văd în România o comunitate şi o diplomă europeană. Am depus actele şi la Chişinău, dar sper să fiu acceptat peste Prut”, mai adaugă Victor.

Sutele de tineri din faţa Consulatului, care zâmbitori, care puţin stresaţi, mişună ca furnicile, discută, adresează întrebări şi completează formulare. O bună parte din ei sunt însoţiţi de părinţi.

“Susţin orice alegere a fiicei mele şi vreau să meargă în România pentru că oportunităţile de încadrare în câmpul muncii având o diplomă de tip european sunt mai avantajoase”, ne spune Lilia Bordeianu, profesoară la Hânceşti. Fiica ei, Elena, vrea să aplice la Finanţe, la Târgul-Mureş, Timişoara sau Bucureşti. “Sper şi sunt sigură că voi fi admisă în România”, spune tânăra, absolventă a liceului din satul Mingir.

La Consulat au venit şi copii care vor să urmeze un liceu peste Prut, după încheierea treptei gimnaziale. “Cred că diploma românească se bucură de mai multă recunoaştere şi profesorii predau mai bine. Deşi am anumite rezerve, sper să fiu acceptată. Mă aşteptam că va fi mai mult haos astăzi, dar e destul de organizat”, declară Ceban Tatiana care a învăţat la Liceul Teoretic “Ştefan cel Mare” din Chişinău.

Listele au fost elaborate de studenţii voluntari, membri ai diferitor grupuri de iniţiativă a studenţilor basarabeni, veniţi de la Bucureşti pentru a ajuta viitorii colegi în procesul de aplicare.

Mircea Ţâra, preşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti ajută viitorii studenţi să complete dosare şi oferă informaţii despre oraşele şi universităţile româneşti. “Din fericire, bursele cresc şi tineri sunt tot mai mulţi pe an ce trece, ceea ce bucură. Oricum, toată lumea vine în prima zi, se fac cozi, lumea se agită. Noi încercăm să-i împăcăm pe toţi. Cu siguranţă, toţi doritorii vor depune actele”, ne asigură băiatul, student şi el la Bucureşti.

Coordonatorul voluntarilor, Iacob Cerlat, de la Federaţia Asociaţiilor de Basarabeni din România, adaugă că portalurile de informare au asigurat o mai bună organizare în procesul de admitere.

“Avem experienţă de trei ani. Comparativ cu alţi ani, este mai bine organizat, oamenii au venit mai informaţi şi ne-au scutit de probleme sau întrebări stupide. Un rol important l-a avut şi Târgul Univeristăţilor din Chişinău”, încheie voluntarul.

Comisia de admitere de la Consulatul din Chişinău primeşte dosarele absolvenţilor între orele 9:30-13:30 şi 14:30-18:30, de vineri până luni. În ultima zi, marţi, 30 iulie, comisia va lucra între orele 9:30 şi 12.00

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite