FOTO Parcul Valea Morilor din Chişinău, ciopârţit pentru a face loc unui hotel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum o săptămână, în Parcul Valea Morilor din Chişinău a început construcţia unui hotel pentru centrul Moldexpo. Circa 60 de copaci au fost doborâţi numai pentru a săpa fundaţia

Muncitorii au început să taie arborii şi să sape fundaţia viitorului hotel lunea trecută. Terenul situat pe strada Ghioceilor 1, în apropiere de Moldexpo, este împrejmuit de un gard din fier forjat, iar zgomotul excavatoarelor taie liniştea pădurii. Niciun panou nu oferă informaţii despre lucrările de construcţie care au loc aici. Aflăm, totuşi, că, peste doi ani, în marginea parcului se va înălţa un hotel cu câteva etaje. Imobilul va ocupa o suprafaţă de 600 de metri pătraţi şi va fi destinat vizitatorilor centrului internaţional de expoziţii. 58 de frasini, salcâmi, arţari, platani şi alţi arbori au fost deja defrişaţi pentru a face loc clădirii. Alţi copaci, marcaţi cu roşu, vor fi făcuţi una cu pământul în curând.

Apariţia şantierului a stârnit revolta societăţii civile. „Este vorba de acapararea unei zone verzi a oraşului, de intensificare a circulaţiei şi defrişarea copacilor acolo, ceea ce va avea un impact negativ asupra situaţiei ecologice şi va duce la dispariţia treptată a parcurilor din Chişinău. Interesele financiare sunt evidente“, s-a indignat Alexei Dimitrov, iniţiatorul mişcării civice „Salvaţi Chişinăul verde“.

„INSPECTORATUL ECOLOGIC, PĂRTAŞ LA SACRILEGIU“

El a cerut explicaţii de la Guvern şi Primărie. „Am avut acces doar la câteva documente, iar certificatul de urbanism a rămas pentru mine un mister. Reprezentanţii firmei de construcţii s-au eschivat să-mi ofere toate detaliile, în timp ce directorul centrului Moldexpo mi-a zis că totul e bine şi frumos, că s-au tăiat doar câţiva copaci prăpădiţi. Cred că este un abuz care trebuie taxat măcar de societatea civilă“, mai spune Dimitrov.

„Au îngrădit special şantierul, să nu vadă lumea ce se petrece acolo. Dezgustător! E loc de odihnă. Oare nu avem destule hoteluri?“ Iurie Gumeniuc, 67 de ani

Activistul a obţinut autorizaţia pentru defrişarea celor 58  de arbori, emisă la 30 iunie de Inspectoratul Ecologic de Stat. Potrivit actului, o parte dintre aceştia urmează să fie transplantaţi. „E o frază clasică ce justifică defrişarea, dar nu cunosc niciun caz când antreprenorul care a tăiat pădurea să sădească ceva în loc. Documentul nu specifică în ce perioadă de timp trebuie răsădiţi copacii, unde anume şi cine va monitoriza procesul. Inspectoratul Ecologic, care trebuie să protejeze fiecare loc verde din Chişinău, participă la acest sacrilegiu“, acuză tânărul.

image

Arcadie Andronic arată macheta viitorului hotelului şi a teritoriului adiacent FOTO: Victoria Dodon

PLANURI GRANDIOASE

Acest proiect are o istorie mai veche. În martie 2004, Guvernul Tarlev a aprobat o hotărâre privind planul de dezvoltare a unui sector din Parcul Valea Morilor, aflat în proprietatea statutului şi gestionat de Moldexpo începând cu 2003. Pe terenul cu o suprafaţă de 30 de hectare la acea vreme erau amplasate câteva pavilioane şi clădiri administrative din proprietatea a zece agenţi economici, unele nefinisate, o parcare auto, o livadă neîngrijită, diverse reţele etc. Edificiile erau utilizate doar în proporţie de 30%, iar Moldexpo nu-şi permitea cheltuieli anuale de 1,5-2 milioane de lei pentru întreţinerea spaţiului şi atunci statul a decis să atragă investiţii.

Teritoriul a fost împărţit în trei zone – expoziţii şi afaceri, cultură şi sport, agrement şi turism – unde, treptat, ar urma să apară un pavilion multifuncţional (cu săli pentru expoziţii, conferinţe şi competiţii sportive, centre de fitness, scenă de concerte), un parc de distracţii, un restaurant, un aqua park, un centru de informare turistică, terenuri sportive în aer liber, cafenele şi altele.

image

Potrivit proiectului, pe lângă hotel, în zonă ar urma să mai apară un havuz, un teren de joacă pentru copii, câteva foişoare şi alei pavate FOTO: Victoria Dodon

„PROMOVĂM IMAGINEA ŢĂRII“

„Oamenii noştri au mentalitate primitivă: mai bine nimic, decât ceva frumos. Trebuie să ne bucurăm că există investitori, pentru că acest teren are nevoie de infrastructură şi reamenajare. Suntem un centru expoziţional internaţional, menirea noastră este promovarea imaginii ţării peste hotare“, explică Arcadie Andronic, directorul Moldexpo.

„Bogătaşii construiesc şi nu întreabă pe nimeni. Pur şi simplu, taie, ca să facă bani. Mă plimb adesea pe aici. Oare nu e frumos şi aşa?“ Anatolie Iurciu, 76 de ani

Potrivit lui, beneficiarul– Optilogic SRL – a fost selectat în urma unei licitaţii, pământul a fost dat în arendă pentru 25 de ani, iar veniturile din arendă vor merge în haznaua Moldexpo.

„Este o companie autohtonă care lucrează în parteneriat cu o firmă din Rusia. Vă asigur că preţul nu este mai mic decât minimumul stabilit prin lege. Investiţia este de 35-36 de milioane de lei, iar hotelul este pentru clienţii noştri. Anual, 2.000 de companii participă la expoziţiile de la Moldexpo, dintre care circa 200 sunt de peste hotare. Hotelul va fi ridicat pe locul a patru căsuţe vechi, deja casate. Nimic nu a fost distrus, poate vreo doi copaci sălbatici, dar există autorizaţiile necesare. Totul e legal“, ne-a asigurat Andronic.

DE TREI ZILE ÎN ŞEDINŢE

Aliona Cazacu, şefă de secţie la Direcţia Arhitectură a Primăriei Chişinău, ne-a confirmat existenţa certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construcţie, emise în lunile martie şi noiembrie ale acestui an. Am încercat să aflăm şi opinia Inspectoratului Ecologic, însă, n-am reuşit să dăm de Daniel Zugravu, şeful Direcţiei inspectare floră şi faună. L-am sunat timp de trei zile, dar, potrivit colegilor săi, acesta era mereu în şedinţe.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite