Fost judecător va fi cercetat penal pentru pronunţarea unei sentinţe ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general interimar, Eduard Harunjen, a primit marţi, 15 noiembrie, acordul Consiliului Superior al Magistraturii la pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere a unui fost judecător din cadrul Judecătoriei sectorului Râşcani. Acesta ar fi pronunţat cu bună-ştiinţă o sentinţă contrară legii şi şi-ar fi depăşit atribuţiile de serviciu.

Procuratura Generală se menţionează că la instigarea unui grup de cetăţeni ai Federaţiei Ruse, mai mulţi reprezentanţi ai organelor de drept din municipiul Chişinău, printre care poliţişti, procurori, avocaţi şi judecători, au fabricat o cauză penală pentru a investiga o infracţiune deosebit de gravă, comisă pe teritoriul Rusiei. 

Potrivit procurorilor, este vorba despre sustragerea, prin înşelăciune, a peste 30 de milioane de dolari de la o companie de stat din Federaţia Rusă. Pornirea acestei cauze penale a fost absolut ilegală, în condiţiile în care infracţiunea a fost comisă pe teritoriul altui stat şi nu a existat o cerere din partea autorităţilor competente ale acestui stat pentru iniţierea dosarului în Republica Moldova.

În luna iulie 2011, primind pentru examinare această cauză penală, respectivul magistrat a soluţionat-o într-o singură şedinţă, pronunţând în aceeaşi zi sentinţa de condamnare în privinţa a trei persoane, două dintre care din Federaţia Rusă, anunţaţi în căutare. Ultimilor, magistratul le-a aplicat pedepse vădit mai blânde decât prevede legislaţia.

Astfel, magistratul a examinat dosarul în lipsa părţilor vătămate şi fără a se expune asupra necesităţii încasării de la inculpaţi a prejudiciului de peste 30 de milioane dolari cauzat prin infracţiune, expediind sentinţa în privinţa fugarilor pentru executare organelor nerecunoscute ale autoproclamatei republici nistrene.

Potrivit procurorilor, reprezentanţii organelor de drept din municipiul Chişinău au acţionat în complicitate cu anumite persoane din Federaţia Rusă pentru a se evita răspunderea acestora în faţa justiţiei din statul în care s-a comis crima deosebit de gravă.

Respectivul proces penal a fost declanşat de procurori ca urmare a actului de autosesizare vizând presupusele acţiuni ilicite ale judecătorului, iar odată eliberat acordul CSM, procurorul general interimar urmează să pornească în privinţa magistratului vizat urmărirea penală.

Acest judecător figurează printre cei 15 actuali şi foşti magistraţi cercetaţi penal pentru implicarea în spălarea miliardelor de dolari din Federaţia Rusă prin sistemul bancar din Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite