Fetele rele din Brigada „Fulger“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Dumitru Goncear
Foto: Dumitru Goncear

Sunt redutabile în lupta corp la corp, alpinism şi arme de foc, participă la descinderi şi intervin în protestele de stradă, alături de bărbaţii din echipa de mascaţi a Ministerului Afacerilor Interne.

Când se află în misiune, le vezi îmbrăcate de luptă, cu veste din Kevlar, cagule, căşti negre şi înarmate până-n dinţi. În afara serviciului îşi văd de viaţa personală, ca orice alte reprezentante ale sexului frumos. Reporterii „Adevărul“ au petrecut o zi de antrenamente la Brigada de poliţie cu destinaţie specială „Fulger“ împreună cu cele mai dure femei din Moldova.

Putem fi chemate oricând la descinderi sau la manifestări în masă. Nu orice femeie poate face faţă unor asemenea situaţii. Aliona Bilan, sergent major de poliţie

Le-am găsit îmbrăcate în combinezoanele de intervenţie, în curtea unităţii. Două dintre ele se pregăteau să coboare pe frânghie cu capul în jos şi pistolul scos, de la o înălţime de circa cinci metri. O a treia repeta cot la cot cu ceilalţi scutieri diferite execiţii de luptă. „Ca să lucrezi la «Fulger» îţi trebuie tărie de caracter. E nevoie să fii un pic mai severă decât alte femei, punctuală şi să ai multă răbdare. Aici facem zilnic exerciţii. Când eşti în misiune, ştii tot ce trebuie să faci, dar e nevoie să te adaptezi la fiecare situaţie în parte“, susţine Cristina Brezan, o tânără de 25 de ani, care luna aceasta împlineşte doi ani de când face parte din echipajul de intervenţie al „Fulger“.

Ne spune că este absolventă de Drept, a practicat înotul şi că dorinţa de a lucra în brigada de elită a Ministerului Afacerilor Interne i-a fost insuflată de către tatăl ei, locotenent-colonel de poliţie. Cea mai recentă acţiune în care a fost detaşată s-a întâmplat în vară, la protestele organizate împotriva marşului Unirii, de la Bălţi. „Mulţi gândesc: «E femeie! Cu asta ne isprăvim repede». Nu este chiar aşa. Iar atunci când e nevoie, te descurci mai bine decât un bărbat. La Bălţi am arestat doi băieţi. I-am culcat la pământ, le-am pus cătuşele şi gata. N-a fost nevoie să lovesc“, ne povesteşte ea.

În misiune nu merg să dau în oamenii paşnici. Bărbaţii de la «Fulger» mă apără, dar nu mă menajează. Cristina Brezan, locotenent de poliţie

Acasă, însă, lucrurile se schimbă. „Serviciul e serviciu, casa-i casă. Ştiţi cum se spune, bărbatul e capul şi femeia e gâtul. Unde se întoarce gâtul, se uită capul. Soţul meu se laudă pe oriunde merge că lucrez la «Fulger»“, zâmbeşte Cristina.

Cu familia la „Fulger“

De 13 ani, de când face parte din detaşamentul de intervenţie al „Fulger“, Aliona Tâţei a participat în misiuni variate, care i-au pus abilităţile la grea încercare. „Când am început activitatea în această brigadă am fost în detaşamentul de contracarare a actelor de terorism şi atacurilor criminale, unde am fost solicitată ca femeie în grupa de alpinişti. În şase luni am învăţat să mă urc pe clădiri, pe poduri sau pe stânci“, ne spune ea.

Are bereta neagră, poate escalada orice fel de construcţie şi e cunoscută drept una dintre cele două lunetiste din brigadă. Acasă, însă, are grijă de băieţelul ei de numai şapte ani, care visează să calce pe urmele părinţilor. „Soţul meu lucrează tot aici. Copilul ne vizitează frecvent la serviciu şi e atras de maşinile noastre blindate. Acasă îi place să se joace cu maşinuţe de poliţie“, povesteşte ea.

De la gimnastică, la mascaţi

Pentru Aliona Bilan, trecerea de la gimnastică artistică la regimul cazon de la „Fulger“ n-a fost tocmai uşoară. „Ca femeie trebuie să depăşeşti un prag psihologic. Am fost la descinderi la Comisariatul General de Poliţie şi la posturile vamale. Dacă e necesar, aplicăm şi forţa fizică. Dar n-a fost nevoie până acum“, afirmă poliţista.

Când se văd în competiţie cu o femeie, bărbaţii încearcă să dea dovadă de mai mult profesionalism şi, implicit, creşte eficienţa. Mihai Popa, comandant detaşament

„Când sunt între ei, bărbaţii mai înjură, mai dau cu pumnul în masă. În prezenţa unei femei, însă, se abţin. Când sunt misiuni deosebit de periculoase, femeile joacă un rol secundar. Dar în percheziţiile din imobile sau la controalele asupra femeilor, intervin doamnele noastre“, ne lămureşte comandantul detaşamentului de intervenţie specială al Brigăzii „Fulger“, colonelul Mihai Popa.

17
femei lucrează în Brigada  „Fulger“, inclusiv doi medici, un psiholog şi trei angajate din departamentul de resurse umane.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite