Factorul Transnistria, în contextul situaţiei din Donbas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimul timp, în spaţiul informaţional rus au apărut mai multe articole cu un conţinut aproape identic. Toate se referă la regiunea nerecunoscută Transnistria.

Aceste articole nu pot trece neobservate, pentru că materialele informaţionale clonate au emis practic una şi aceeaşi teză - „Transnistria, asediată de autorităţile Republicii Moldova, dintr-o parte, şi de cele ale Ucrainei, pe de altă parte”. Acest lucru l-a declarat Dmitri Soin, agent al serviciilor speciale ruse, fost membru al sovietului suprem din Tiraspol, dar şi doctorand în sociologie şi preşedintele partidului transnistrean pro-rus „Prorîv”. Dmitri Soin a fost acuzat de implicare în mai multe infracţiuni săvârşite în Republica Moldova, însă a găsit protecţie la Kremlin. În ultimii ani, serviciile speciale din Rusia l-au folosit ca marionetă a Kremlinului în Transnistria. Datorită Kremlinului, acesta a reuşit să intre în rândul deputaţilor, dar asta nu a putut dura mult timp. În 2013, el a fugit de persecuţii la Odesa. Atunci, acesta a fost acuzat de trădare de patrie şi spionaj. În august 2014 Dmitri Soin a fost reţinut la Kiev la cererea Chişinăului, însă la sfârşitul lunii noiembrie a reuşit să scape în mod inexplicabil de Serviciul de Securitate al Ucrainei, ajungând în Rusia.

„Ucraina, cauza blocadei”

Soin locuieşte la Moscova unde s-a autoproclamat politolog rus. Este evident că de pe aceste poziţii a şi făcut declaraţia cu privire la blocada Transnistriei. Pe lângă asta, a atras atenţia şi asupra problemelor sociale din regiunea separatistă şi, de fapt, a dat vina pentru situaţia precară pe Ucraina şi Republica Moldova.  

Practic, toate materialele recente despre Transnistria se reduc la câteva mesaje informaţionale, împărţite foarte clar pe puncte. Ni se crează impresia că autorul urmărea nişte scopuri predeterminate sau nişte instrucţiuni.

În primul rând, în aceste mesaje se pune accentul pe Ucraina, care „creează obstacole” pentru o existenţă normală a Transnistriei. Potrivit adeptului politicii ruse, Kievul nu este interesat ca pe teritoriul Transnistriei să se afle reprezentanţi ruşi şi unităţi ale armatei ruse. De aceea, Ucraina a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a institui o „blocadă economică” şi a interzice rotaţia trupelor ruseşti. În acest sens, Kievul a interzis tranzitarea unor vehicule de tonaj mare pe teritoriul Ucrainei. Oamenii, scrie Soin, au rămas pur şi simplu „blocaţi” în Transnistria.

Soin vorbeşte despre „ajutor umanitar”.

În al doilea rând, exceptând alte teme abordate, Soin încearcă cu insistenţă să direcţioneze atenţia publicului asupra contingentului militar rus staţionat în Transnistria. Potrivit lui, în regiune trebuie respectată paritatea militară şi să fie monitorizată respectarea condiţiilor de pace în republica nerecunoscută. Acestea sunt motivele pentru care, consideră Soin, în Transnistria trebuie menţinute unităţile şi subunităţile militare. În acest sens, Soin iarăşi dă vina pe Ucraina pentru faptul că aceasta creează obstacole pentru rotaţiile planificate ale contingentului militar şi de faptul că îşi consolidează fronitera.

În al teilea rând, Soin, sub pretextul încălcării garanţiilor sociale ale populaţiei, pune în joc cartea „ajutorului umanitar” pentru Transnistria. În mod practic, el încearcă să creeze iluzia încălcării drepturilor populaţiei şi apelează la ajutorul Moscovei. „Ce putem să facem cu un sfert de milion de cetăţeni ai Rusiei şi cu aproximativ acelaşi număr de conaţionali de-ai noştri care locuiesc în Transnistria?”, exclamă Soin şi continuă: „Ruşii nu pot vota şi nu pot fi aleşi la putere, majoritatea nici nu au permis de şedere, respectiv, aflarea acestora pe teritoriul Republicii Moldova este ilegală”.

„Rusia trebuie să reacţioneze la ceea ce se întâmplă în Transnistria”

În continuarea acestei teme, Soin, în culori sumbre, pune accentul pe posibila deportare masivă a cetăţenilor ruşi în Federaţia Rusă. Potrivit lui, este vorba de jumătate de milion de oameni. Mai mult decât atât, el încearcă să formuleze ideea privind exproprierea întreprinderilor industriale ale Rusiei de către partea moldovenească. Toate tezele se reduc la unul şi acelaşi motiv - Rusia trebuie să reacţioneze la ceea ce se întâmplă în Transnistria.

Concluzionând, putem spune că Soin, având ajutorul necondiţionat al Moscovei, intenţionează să creeze o noă teză în mass-media - „Cetăţenii ruşi din Transnistria sunt asupriţi”. Mai mult decât atât, în declaraţiile pe care le face el, pune problema privind proprităţilor Ruse din Transnistria.

Scopul, intervenţia militară a Rusiei pe teritoriul Transnistriei

Pentru a da un calificativ corect declaraţiilor adeptului politicii de la Kremlin, trebuie să consultăm Doctrina Militară a Rusiei, pe care Putin a semnat-o în decembrie 2014. În aceasta se precizează că Rusia are dreptul să folosească forţele armate pentru „a-şi proteja cetăţenii care se află în afara graniţelor Federaţiei Ruse”. Este evident că se pune accentul pe dezvoltarea unui astfel de scenariu.

Conform canoanelor războiului informaţional, declaraţia lui Soin poate fi interpretată drept crearea unui nou motiv informaţional - „Apropierea catastrofei umanitare în Transnistria”, care ar fi pus-o la cale Ucraina şi Republica Moldova.

De aceea, în cel mai apropiat timp, trebuie să ne aşteptăm la apariţia unor articole, reportaje sau analize militare, venite din câmpul informaţional al Rusiei, cu privire la problema transnistreană. Scopul unei operaţiuni informaţionale de acest tip este, în mod evident, posibila intervenţie militară a Rusiei pe teritoriul Transnistriei pentru asigurarea unei „protecţii a cetăţenilor ruşi”. Nu putem exclude că o asemenea operaţiune militară poate fi combinată cu acţiunile militare din Donbas.

O nouă campanie informaţională împotriva Ucrainei şi a RM

Cu certitudine, putem afirma că problema transnistreană va fi pusă în viitorul apropiat pe ordinea de zi a tuturor negocierilor privind rezolvarea crizei din Donbas. În acest context, declaraţiile făcute în timpul întâlnirii de la Astana, din 15 ianuarie, pot fi considerate drept punctul de plecare pentru iniţierea unei noi campanii informaţionale împotriva Ucrainei şi a Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite