Exporturile Republicii Moldova în UE sunt de 3 ori mai mari decât în spaţiul CSI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

În primele luni al anului 2016, perioada ianuarie-aprilie, cifra exporturilor din Republica Moldova este cu aproape 7% mai mică, comparativ cu aceeaşi perioadă al anului precedent. Deficitul balanţei comerciale a crescut.

UE se află în topul pieţelelor pentru Republica Moldova. În acest an pe piaţa UE au ajuns mărfuri în sumă de 372 milioane de dolari. În timp ce pe piaţa Comunităţii Statelor Independente (CSI) au ajuns exporturi în sumă de circa 124 milioane de dolari.

Din ţările UE, principala destinaţie a exportatorilor din Moldova este România, cu mărfuri în sumă de aproape 139 milioane de dolari. Urmată de Italia şi Germania cu 61, respectiv 39 milioane de dolari.

Totuşi, pe piaţa UE s-a înregistrat o scădere a exporturilor cu aproximativ 10% faţă de aceeasi perioadă a anului 2015.

În anul 2016, Moldova a reuşit să exporte pe piaţa Federaţiei Ruse mărfuri de circa 62 milioane de dolari, iar în Belarus de 39 de milioane de dolari, în Ucraina de aproape 16 milioane.

Importurile de mărfuri din UE în perioada ianurie-aprilie 2016 au ajuns la 637 de milioane de dolari. Iar din CSI suma acestora este de 335 de milioane.

În ianurarie-aprilie 2016, importurile Republicii Moldova spre toate ţările lumii au constituit 1 miliard şi 290 de milioane de dolari, iar exporturile au fost de 596 milioane de dolari.

Astfel, este înregistrat un deficit al balanţei comerciale de aproape 694 milioane de dolari, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015. Ceea ce înseamnă un deficit al balanţei comerciale cu 27 milioane de dolari mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015.

Datele au fost publicate luni, 6 iunie, de Biroul Naţional de Statistică.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite