Eurodeputatul Andi Cristea: „Republica Moldova este statul cel mai avansat în apropierea de UE”
0Eurodeputatul Andi Cristea, membru în Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a participat la prezentarea făcută de Johannes Hahn, Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate vizând revizuirea acestei politici. Cristea susţine că ţara noastră se află destul de aproape de Uniunea Europeană şi se bucură de încredere din partea oficialilor.
Eurodeputatul spune că se va asigura ca ţara noastră să primească atenţia cuvenită din partea autorităţilor europene.“Republica Moldova este statul cel mai avansat din cadrul Parteneriatului Estic în ceea ce priveşte apropierea de UE si mă voi asigura că va primi atenţia cuvenită. Am în vedere creşterea nivelului finanţărilor europene pentru Chişinău. Politica Europeană de Vecinătate are nevoie de o calibrare în ceea ce priveşte obiectivele, interesele, instrumentele şi actorii săi relevanţi. Se va transforma într-o politică ce ne va permite să fim mai eficienţi împotriva provocărilor fără precedent cu care ne confruntăm atât din est, cât şi din sud”, a afirmat europarlamentarul român.
Politica Europeană de Vecinătate a fost concepută în anul 2003 în scopul de a stabili relaţii apropiate între Uniunea Europeană şi ţările cu care se învecinează. În ultimii 10 ani, însă, vecinătatea Uniunii Europene s-a transformat semnificativ din punct de vedere politic, devenind din ce în ce mai instabilă, atât din cauza provocărilor prin care trec ţările estice (Republica Moldova, Georgia, Belarus, Ucraina), cât şi din cauza conflictelor din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii.
Noul Instrument European de Vecinătate, cu un buget de 15.4 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, asigură finanţarea celor 16 ţări partenere ale Politicii Europene de Vecinătate. Potrivit deputatului european,“există numeroase arii în care trebui să acţionăm cu hotărâre. O problemă vitală este, în mod cert, cea a securităţii. Dimensiunea acesteia, dată de conflicte active şi îngheţate, este o realitate atât pentru ţările din estul UE, cât şi pentru cele din sud. Până acum, am separat problema securităţii de toate celelalte. Am dezvoltat relaţii şi ambiţii tot mai profunde şi am promovat reforme ignorând această problemă fundamentală.”