Eşti prins copiind la BAC, repeţi întreaga sesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii prinşi copiind la BAC vor trebui să susţină repetat, în sesiunea din următorul an, nu doar examenul cu pricina, ci şi celelalte probe, la care de asemenea vor fi anulate rezultatele. Ministerul Educaţiei îşi propune să introducă această nouă prevedere în metodologia pentru sesiunea de bacalaureat 2014, pe care o propune deocamdată pentru discuţii publice.

Viceministrul educaţiei, Igor Grosu, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că numărul membrilor comisiilor centrelor de bacalaureat va fi majorat pentru o organizare mai bună a activităţii. O prevedere nouă se referă la instalarea detectoarelor de metal. Elevii vor putea fi verificaţi înainte, în timpul sau după susţinerea examenului, potriviti IPN. Dacă vor fi depistate materiale interzise, candidatul va fi rugat să părăsească sala şi îi vor fi anulate notele la toate probele de bacalaureat. Dacă, după eliberarea diplomelor, se va constată că un candidat a fraudat un examen, Ministerul Educaţiei le va anula prin instanţa de judecată.

Pragul de trecere în sesiunea de bacalaureat de anul viitor va fi de 30% din punctajul maxim. În sesiunea din 2013 pragul de trecere a fost de 25%, însă Ministerul Educaţiei a specificat şi anterior că această practică a fost utilizată doar pentru o singură sesiune. Elevii care vor fi premiaţi la olimpiade internaţionale, sugerate de Ministerul Educaţiei, se vor alege cu nota 10 din oficiu şi vor fi scutiţi de susţinerea probelor de bacalaureat.

Viceministrul educaţiei s-a referit şi la elementele păstrate de anul trecut: monitorizarea video; posibilitatea de a susţine repetat probele de bacalaureat în cazul elevilor care au obţinut note insuficiente; notele în urma contestaţiilor nu vor fi micşorate şi se va păstra tehnica de scanare a lucrărilor cu postarea pe internet a acestora. Igor Grosu a specificat că se discută şi despre instalarea unor sisteme de bruiaj a reţelelor mobile.

Ministerul Educaţiei a făcut public şi Raportul privind examenele şi evaluările naţionale în anul 2013, elaborat de Agenţia de Asigurare a Calităţii. Datele arată că din aproape 28 de mii de candidaţi admişi la examen, 1133 au fost eliminaţi pentru fraudă. Rata de promovabilitate a examenelor de bacalaureat a fost cea mai mică din toată perioada de desfăşurare a acestora în Republica Moldova şi a constituit 68,2% din elevi.

Metodologia pentru sesiunea de bacalaureat 2014 este propusă pentru dezbateri publice timp de 10 zile, iar la jumătatea lunii noiembrie va fi publicată în varianta finală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite