Dodon, pentru jurnaliştii ruşi: Moldovenilor le-a plăcut că am înlocuit limba română cu cea moldovenească pe site-ul Preşedinţiei şi am scos drapelul UE VIDEO
0Primele acţiuni ale lui Igor Dodon în calitate de preşedinte al Republicii Moldova, şi anume înlocuirea limbii române cu cea moldovenească pe site-ul Preşedinţiei, dar şi scoaterea steagului Uniunii Europene de pe instituţie, au fost sprijinite de majoritatea moldovenilor. Cel puţin aşa suţine şeful statului într-un interviu pentru o televiziune din Rusia, din 29 ianuarie.
„Eu cred că această lună pentru unii din openenţii mei politici, dar şi pentru mulţi cetăţeni ai Moldovei a fost foarte interesantă, pentru că cetăţenii au văzut că a apărut un politician, un preşedinte, care îndeplineşte promisiunile sale electorale. Mă refer la unele proiecte de legi pe care le-am lansat îndată, privind furtul miliardului din sistemul bancar. Mă refer la lupta cu cei care pledează pentru lichidarea statalităţii Moldovei, la unele măsuri menite să întărească statalitatea Republicii Moldova. Multor cetăţeni de-ai noştri le-a plăcut că am schimbat pe site-ul Preşedinţiei limba moldovenească cu cea română. Noi am luat decizia că pe reşedinţa Preşedinţiei trebuie să fie doar drapelul moldovenesc şi nu drapelul altor state sau a UE. Acest lucru este salutat de majoritatea cetăţenilor ţării noastre”, a declarat Igor Dodon pentru NTV.
Amintim că a doua zi de la învestirea în funcţie a preşedintelui Dodon, pe 24 decembrie 2016, limba română (RO) de pe pagina electronică a şefului statului a fost înlocuită cu moldoveneasca (MD).
Igor Dodon şi-a justificat acţiunea afirmând că nu a făcut altceva decât să respecte Constituţia, unde este stipulat că limba de stat este moldovenească.
Curtea Constituţionala a încercat să pună punct acestor dezbateri la data de 5 decembrie 2013, atunci când printr-o hotărâre judecătorii Curţii au declarat limba de stat a Republicii Moldova - limba română.
Magistraţii au concluzionat că limbile română şi moldovenească sunt identice, doar că judecătorii au decis să dea prioritate limbii române pe motiv că în Declaraţia de Independenţă este menţionată anume această limbă, ca urmare textul Declaraţiei de Independenţă ar avea prioritate asupra Constituţiei.
Cu toate acestea, limba română încă nu a fost inclusă în Constituţie, chiar dacă CC a recomandat acest lucru, însă deputaţii nu au ajuns deocamdată la un consens.