DOCUMENT EXCLUSIV După vinuri, Rusia ameninţă cu un embargo şi pe fructele moldoveneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ziua în care Ghenadi Onişcenko anunţa despre noul embargo la băuturile alcoolice din Moldova şi Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar din Rusia (Rosselhoznadzor) avertiza autorităţile de la Chişinău că în următoarele zile ar putea introduce restricţii temporare la importul de fructe şi legume din Moldova.

Într-o scrisoare din 10 septembrie 2013, adresată ministrului Agriculturii Vasile Bumacov, directorul-adjunct al Rosselhoznadzor Alexei Saurin menţionează că instituţia pe care o reprezintă şi-a exprimat în nenumărate rânduri îngrijorarea privind securitatea produselor importate din Moldova.

Ultimul avertisment

„Din 2011 şi până la sfârşitul lui august 2013 au fost depistate nouă loturi de produse contaminate cu Grapholitha molesta (molia orientală a fructelor), Frankliniella occidentalis (tripsul californian), Phomopsis helianti (provoacă frângerea tulpinilor), în volum total de 150 de tone. Acest lucru demonstrează insuficienţa măsurilor întreprinse pentru asigurarea securităţii fitosanitare a produselor livrate în Federaţia Rusă“, susţine oficialul rus.

Potrivit lui Saurin, pe 29 august 2013, Rosselhoznadzor i-a expediat o scrisoare directorului Agenţiei Naţionale privind Siguranţa Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi, prin care l-a atenţionat în legătură cu patru loturi contaminate cu organisme de carantină şi l-a avertizat că, în cazul în care nu vor fi luate de urgenţă măsurile necesare, serviciul îşi rezervă dreptul să introducă interdicţii temporare la importul produselor din Republica Moldova.

A contramandat întâlnirea cu ministrul Bumacov

„Din păcate, sunt nevoit să vă anunţ, domnule ministru, despre un nou caz de încălcare din partea Republicii Moldova a normelor fitosanitare internaţionale şi ruseşti. Este vorba de un lot de 19,44 tone de prune infestate de molia orientală“, i-a scris Saurin lui Bumacov, cerându-i să ia măsurile necesare pentru a „schimba radical situaţia“.

Şeful de la Rosselhoznadzor sugerează în mesaj că nu ar mai avea încredere în autorităţile fitosanitare din Republica Moldova şi insistă ca acestea să conlucreze mai intens cu asociaţiile de profil pentru a contracara cazurile de acest fel. Totodată, oficialul rus anunţă că a contramandat întâlnirea cu ministrul moldovean, planificată în perioada următoare. 

Solicitat de „Adevărul“, Vasile Bumacov a refuzat să comenteze mesajul venit de la Moscova. Gheorghe Gaberi, directorul ANSA, susţine că situaţia cu cele patru loturi menţionate a fost deja clarificată. „Am întreprins o serie de măsuri pentru a elimina astfel de cazuri, inclusiv asigurarea prezenţei unui inspector fitosanitar la încărcatul producţiei. Conlucrăm şi cu asociaţiile din domeniu pentru a-i responsabiliza pe producători şi exportatori“, a declarat oficialul moldovean. Referindu-se la ultimul lot cu prune, el a adăugat: „Este dificil să descoperi un vierme ce se află într-un fruct“.

„Chiar şi dacă a fost găsit un vierme într-un fruct, acesta nu e un motiv de a impune restricţii". Gheorghe Gaberi, directorul ANSA

Totodată, datele Rosselhoznadzor arată că în perioada 26 august - 1 septembrie dintre cele 63 de cazuri de încălcari la livrarea producţiei fitosanitare în Rusia, depistate de Rosselhoznadzor, doar unul viza loturi din Moldova.

Fructele şi legumele, mai importante ca vinul

Specialiştii spun însă că, luând în calcul faptul că organismele de carantină menţionate de cei de la Rosselhoznadzor prezintă risc pentru agricultura Rusiei, autorităţile fitosanitare ruse ar putea în orice moment să instituie restricţii la accesul fructelor şi legumelor din Moldova pe piaţa rusească. Efectele unui astfel de intredicţii, fie şi temporare, ar putea fi mult mai dezastruoase decât cele la băuturi.

Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că băuturile alcoolice nu sunt principalele produse exportate în Federaţia Rusă. O cotă mai mare în comerţul cu această ţară deţin fructele şi legumele. Astfel, în 2012, anul cu una dintre cele mai grave secete din istoria Moldovei, valoarea exporturilor de produse fitotehnice în Rusia a fost cu 43% mai mare decât cea de alcool. Eventualele restricţii la livrările de fructe şi legume ar fi o lovitură mult mai sensibilă pentru economia Republicii Moldova.

Scrisoarea şefului Rosselhoznadzor adresată ministrului Bumacov

image
image
image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite