Dezlegare de la Fisc: plătitor de TVA devine cine vrea
0De anul viitor, orice firmă se va putea înregistra ca plătitor de TVA chiar din momentul fondării, şi nu la atingerea cifrei de afaceri de 100.000 de lei. Printre alte noutăţi ale politicii bugetar-fiscale, se numără limitarea cheltuielilor pentru maşinile de serviciu şi majorarea accizelor pe vicii şi lux
Împreună cu obişnuitele majorări ale accizelor la ţigări, automobile şi produse petroliere şi a taxei pentru folosirea drumurilor, autorităţile îşi propun să introducă de la 1 ianuarie 2015 o serie de inovaţii fiscale. Acestea apar în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor, elaborat de Ministerul Finanţelor.
Între altele, se propune ca agenţilor economici să le fie acordată posibilitatea de a se înregistra benevol în calitate de plătitor de TVA, indiferent de valoarea livrărilor de mărfuri şi servicii efectuate. Adică să fie anulat plafonul actual de 100.000 lei ca cifră de afaceri, necesar pentru înregistrarea benevolă a unei firme în calitate de plătitor al TVA. Autorităţile susţin că măsura va stimula activitatea economică şi va permite „integrarea întreprinderilor mici în sistemul TVA“.
INOVAŢII LA TVA
De asemenea, pentru a încuraja efectuarea investiţiilor în active productive, se propune extinderea mecanismului de restituire a TVA la investiţii (cheltuieli) capitale şi pentru clădirile cu destinaţie de producere. Actualmente, legislaţia fiscală nu prevede restituirea TVA la astfel de investiţii.
„Este un pas foarte bun. În prezent, dacă nu eşti plătitor de TVA, nu poţi avea relaţii economice cu firmele mari. Or, acestea nu sunt interesate să facă tranzacţii cu agenţii economici ce nu fac parte din sistemul TVA“, susţine Dumitru Budianschi, director de programe la Centrul Expert-Grup.
O altă prevedere benefică pentru mediul de afaceri este acordarea dreptului de a deduce în scopuri fiscale cheltuielile suportate de către angajator pentru primele de asigurare facultativă de asistenţă medicală ale angajatului, în mărime de până la 50% din costul unei poliţe medicale obligatorii. În opinia specialiştilor de la Ministerul Finanţelor, aceasta va crea condiţii echitabile de activitate „între sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi cel facultativ“.
LIMITE LA CHELTUIELI PENTRU MAŞINILE ŞEFILOR
O altă revizuire a deducerilor în scopuri fiscale nu este în folosul agenţilor economici. Aceasta se referă la cheltuielile legate de întreţinerea, funcţionarea şi reparaţia autoturismelor folosite de administraţia companiilor. Autorităţile vor să permită deducerea unor astfel de cheltuieli doar pentru un singur autoturism per agent economic. Drept argument este invocat faptul că aceste automobile „sunt utilizate şi în alte scopuri decât cele necesare pentru desfăşurarea activităţii de întreprinzător“, adică în scopuri personale.
„Este o prevedere vagă, ce va isca mai multe nedumeriri din partea mediului de afaceri. Ce vor face în această situaţie companiile mari? Care e rostul să limitezi deducerea unor astfel de cheltuieli, în condiţiile în care lipseşte o explicaţie clară ce reprezintă scop personal şi de serviciu?“, se întreabă economistul Dumitru Budianschi. În opinia expertului, autorităţile creează probleme pe loc gol. „Poate, ar trebui să facă ordine mai întâi în ceea ce priveşte folosirea de către demnitari a maşinilor de serviciu în scop personal. Să dispară de pe şosele mulţimea de maşini cu numere guvernamentale şi apoi se poate de revenit la acest subiect“, adaugă Budianschi. În opinia lui, astfel de restricţii ar putea fi introduse doar pentru firmele care ani în şir nu au profit şi înregistrează doar pierderi.
FĂRĂ TAXE PE DONAŢIILE DE IMOBILE
Expertul se arată contrariat şi de intenţia autorităţilor de a menţine actualul regim de impozitare a patrimoniului primit de moldoveni cu titlu de donaţie de la persoanele fizice cetăţeni ai Republicii Moldova. Astfel, donaţiile de imobile vor rămâne în continuare surse de venit neimpozabile.
„Menţinerea acestei prevederi este legată, în special, de dorinţa celor de la conducere de a proteja circulaţia marilor averi. Or, avem multe cazuri când oamenii primesc cadouri foarte scumpe, care rămân astfel neimpozitate“, susţine Dumitru Budianschii.
Donaţiile de case de lux nu vor fi taxate
Pe de altă parte, autorităţile propun să fie impozitaţi beneficiarii (persoane fizice şi juridice care desfăşoară activităţi economice) care primesc donaţii de la orice agent economic, cu excepţia deţinătorilor de patente de întreprinzător. Aceasta ar urma să se efectueze prin reţinerea prealabilă a impozitului pe venit la sursa de plată, cu acordarea dreptului de trecere în cont a impozitului achitat prealabil (7% în cazul persoanelor fizice şi gospodăriilor ţărăneşti şi 12% în cazul firmelor).
De asemenea, Ministerul Finanţelor propune extinderea cu încă un an a termenului de implementare a noului sistem de impozitare a bunurilor imobiliare, bazat pe valoarea de piaţă, pe motiv că n-au fost evaluate toate în termenii stabiliţi anterior.
Accize mai mari la ţigări, automobile şi carburanţi
Pentru a aduna mai mulţi bani la buget, autorităţile vor să majoreze şi taxele pentru vicii şi lux. Astfel, accizul pentru 1.000 de ţigări cu filtru ar putea creşte în 2015 cu cinci lei. A doua componentă a acestei taxe, ce vizează valoarea de la raft a produsului, va creşte cu circa o treime: de la 24% la 32%. Pentru ţigările fără filtru accizul se va majora de la 50 de lei la 80 de lei pentru 1.000 de ţigarete. Această măsură va permite majorarea veniturilor bugetare cu circa 250 de milioane de lei.
Proiectul politicii bugetar-fiscale pe anul 2015 prevede o majorare cu 9,3% a accizelor la produsele petroliere. În consecinţă, accizul la benzină va creşte de la 3.500 de lei până la 3.825 de lei pentru o tonă, la motorină de la 1.455 de lei până la 1.590 de lei, la gazul lichefiat de la 2.180 de lei până la 2.380 de lei pentru o tonă.
Estimările Ministerului Finanţelor arată că în rezultatul majorării accizelor la produsele petroliere veniturile la bugetul de stat în anul 2015 vor creşte suplimentar cu 134,4 milioane de lei.
SE MĂREŞTE ŞI TAXA DE FOLOSIRE A DRUMURILOR
De asemenea, din 2015, deţinătorii de autovehicule înmatriculate în Republica Moldova vor achita o taxă cu 50% mai mare pentru folosirea drumurilor. Măsura va permite acumularea de venituri suplimentare la buget de circa 232 milioane de lei şi are drept scop „alocarea acestor resurse pentru finanţarea reabilitării reţelei de drumuri“.
Şi vămuirea automobilelor va fi mai scumpă cu 2-7 eurocenţi pentru fiecare centimetru cub al motorului. Taxele vamale pentru maşinile cu motoare pe benzină mai mari de 3.000 de centimetri cubi şi motoare diesel de peste 2.500 de centimetri cubi vor rămâne neschimbate la cota de 3,50 euro pentru fiecare centimetru cub.
Economistul Dumitru Budianschii susţine că pentru a stimula înregistrarea automobilelor în ţara noastră autorităţile ar putea revizui sau chiar anula accizul de import. „Prin taxe mari se limitează accesul oamenilor la mijloace de transport. Din aceste motive, mulţi îşi înregistrează automobilele în regiunea separatistă şi nu plătesc astfel nici accizul şi nici taxa pentru folosirea drumurilor în bugetul ţării. Autorităţile ar putea să adune mai mulţi bani din aplicarea taxelor rutiere şi a taxelor pe mediu“, e de părere expertul.