DATORII Municipalitatea le ia apa rău-platnicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regia „Apă-Canal" le-a pregătit totuşi un cadou consumatorilor care nu-şi achită facturile şi-i va reconecta la reţea pe perioada sărbătorilor naţionale. Debranşarea blocurilor cu datorii va fi reluată însă la 1 septembrie. Fără apă riscă să rămână 40% din clădirile cu achitări sub 50 de procente.

Câteva mii de chişinăuieni nu au avut în ultima lună apă la robinete din cauza datoriilor. „Apă-Canal" avertizează că astfel se va proceda cu toţi consumatorii care au achitat mai puţin de 50% din facturi. Directorul regiei, Constantin Becciev, spune că de această dată blocurile vor fi reconectate doar dacă locatarii îşi vor plăti integral datoriile.

Oamenii din blocurile cu datorii consideră că s-a recurs la acţiuni prea dure. „E o mare încălcare a drepturilor omului să lipseşti pe cineva de apă în timpul verii. Nu înţeleg de ce nu s-a găsit o modalitate de a-i pedepsi doar pe rău-platnici, să nu sufere şi cei care achită la timp facturile", a spus indignat Ion Vasilov, locatar al blocului de pe strada Cuza Vodă, 43. Şi Elena Ţăranu, din aceeaşi casă, consideră metodele inumane.

„Cine va fi vinovat dacă, în lipsa apei, va izbucni o epidemie?", întreabă revoltată femeia. Mulţi dintre chişinăuienii care au rămas fără apă în plină vară ameninţă „Apă-Canal" cu judecata. Acest lucru intenţionează să-l facă cei 35% din locatarii unui bloc din strada Valea Crucii care au facturile achitate la zi.

„APĂ-CANAL" NU CEDEAZĂ PRESIUNILOR
Constantin Becciev a spus că de data aceasta „Apă-Canal" nu va ceda până nu va vedea facturile achitate. „Unii gestionari ai fondurilor locative se încăpăţânează să nu plătească. Ne ameninţă că se vor plânge prim-ministrului, primarului, presei şi spun că tot nu vor plăti. Sunt însă obligaţii contractuale", a menţionat directorul „Apă-Canal". Becciev consideră că şi locatarii disciplinaţi poartă o parte din vină. „Au obligaţia morală să-i constrângă pe vecinii rău-platnici să-şi achite datoriile. În caz contrar, suferă întreg blocul". În unele clădiri nu s-au achitat facturile la apă de la 1 ianuarie 2011.

Problema ar fi putut fi soluţionată individual cu fiecare consumator doar dacă „Apă-Canal" ar fi încheiat contracte directe. „Acest lucru nu se va întâmpla însă prea curând, fiindcă Ministerul Economiei refuză să semneze contractele-tip. Există decizia Curţii Supreme de Justiţie prin care ministerul este obligat să aprobe acest contract, dar nu ştim din ce motive ministerul nu se conformează deciziei instanţei. Dacă am fi avut contracte directe cu fiecare consumator am fi putut să-i deconectăm doar pe datornici", a spus Becciev.
Singura soluţie oferită de viceprimarul Nistor Grozavu este ca locatarii să fie informaţi cu o săptămână înainte despre deconectări.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite